Meghaladta a valóság abszurditása, amit az irodalom még képes kitalálni

2023. október 10. 22:14

Kikről van szó? Azokról, akik most már szinte emberemlékezet óta hatalmon vannak, és még hatalmon is lesznek jó sokáig. Interjú.

2023. október 10. 22:14
Parti Nagy Lajos
Parti Nagy Lajos
Jelen

„Amikor a munkásságáról esik szó, akkor az egyik, ha nem a leggyakrabban emlegetett témakör a nyelv és a nyelvhasználat. Ahogy a nyelvvel szeret bánni, viszi az abszurd témák felé, vagy ezek a furcsa, szabálytalan szeletei érdeklik a világnak, és ehhez a ritmusából kissé kibillent, szabálytalan nyelvhasználat passzol?

Úgy érti, a tyúk vagy a tojás? Nehéz erre válaszolni, de ha kell, akkor inkább a nyelv a prioritás. Bármilyen nyelvi szokatlanság vagy éppen képtelenség egymás mellé állítva előbb-utóbb megtalálja a valóságban a párját. Az esernyőjét meg a varrógépét a boncasztalon. A valóság abszurditását, vagy épp brutalitását nincs olyan művészet, ami überelni tudná. Persze, az ember megpróbál lehajolni és a lába között hátranézni, ahogy Örkény definiálja a groteszket, de ez nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal így közlekedik, ezt vadássza, erre figyel állandóan. A szemem, képzavarral élve, rááll a tótágasra, a képtelen, az abszurd úgyis megtalál. Nem szoktam lejegyezni, még konkrét, utcán hallott mondatot is ritkán. Ki így, ki úgy dolgozik, nekem egyszerűbb, ha kitalálom.

(…) na, most nyilván nem volt nehéz meglátni a szövegben a valóságot, de ha nagyon akartam, olvashattam puszta galamb-abszurdként is, vagy mint az előbb fogalmazott, lehetett szűz olvasója a könyvnek. Mostanra viszont, mintha a lehetősége is eltűnt volna annak, hogy még akár egy erősen közéleti tárgyú szöveget is többféleképpen olvashassunk, mert jobbára az van leírva, ami van. Nincs abszurd helyette, nem mondja azt se a szerző, se az olvasó, hogy csak álmodom.

Meghaladta a valóság abszurditása, amit az irodalom még képes kitalálni. A Hősöm terével kapcsolatban akkor is, most is azt gondolom, a legnagyobb baja az, hogy túlságosan parabola lett. Nem bánom, de attól még így van. Annyira világos volt, hogy kikről, miről beszélek, hogy ehhez képest ez a kacifántos, abszurd történet, tényleg csak rátét volt.

Kikről van szó? Azokról, akik most már szinte emberemlékezet óta hatalmon vannak, és még hatalmon is lesznek jó sokáig. A Magyar meséket az ÉS-ben azért hagytam abba, mert beláttam, nem kell karikíroznom valamit, és a túlzás által rámutatnom a hülyeségre, a dölyfös magabízásra és így tovább, a meztelen királyságra, hisz önjogon, maguktól is annyira hülyék, hogy nincs mire rámutatni. Legutóbb, amit Kövér meg Bencsik a svédekről összehordtak, azt talán le sem írtam volna a Magyar mesékben, mert azt gondoltam volna, hogy ez még egy mesében is sok.

Beláttam, a valóság úgy, ahogy van, abszurdabb, mint bármi, amit egy ilyen magyabszurd keretében ki tudok találni. A karikatúrán nincs mit karikírozni, elég a megtörtént eseményeket rögzíteni a maguk kendőzetlen, kivagyi, erőszakos ostobaságában. Érdekes, amit mond, hogy kikopott minden egyéb olvasat a Hősöm tere mögül. Igen, hiszen a színtiszta demagógia, a kendőzetlen populizmus lett a NER valósága. Gondoljon bele, miket beszél a könyvben Tubica Cézár? Hát ugyanazt, amit most naponta mondanak a parlamentben, a lakájmédiában. Nincs ebben, nem volt ebben különösebb váteszség, mert ha huszonhárom éve nem is ez volt a standard politikai közbeszéd, a széljobb, ami most közép lett, már akkor is így beszélt. Csak akkor még megütközést keltett, még nem volt comme il faut, mostanra meg az lett. Így kell beszélni, mert a vezér is így beszél, így sejtet, így gondol.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bezerédy
2023. november 20. 21:22
Mi a f@szom ez a zagyvalék? Gyere mán le vidékre magyart tanulni he! Én nem tudok politikaikorrekktül,de ha a kutyám rihes lesz neked is adok abból a kenőcsből!
ProletarFC
2023. október 18. 23:27
Jegyzetelni pedig mindig kell az írónak, legyen az akár amatör mint én, nagyon gyakran ugranak be egészen fura és bizarr , formabontó vagy vicces szóösszetételek, az írói agy akkor is dolgozik amikor az író nem is sejti, így pedig elveszik egy mondat, egy fogalomfoszlány és az olvasó lesz kevesebb és az író is, mert lusta volt jegyzetfüzettel, vagy akár hang foprmájában rögzíteni, megfelelve a mai modern lehetőségeknek.
Dixtroy
2023. október 16. 23:52
Amikor alkotsz valamit, a folyamat része a lelkiállapot és a körülmények, de az eredmény, amit el akarsz érni, már régen rossz, ha ezektől függ. Már senkit nem fog érdekelni, ha alkotásod tizensok évekig megmarad, egy ház, egy betonjárda, egy vaskorlát. Ez az ember azt írja le valamiféle időmértékes hangzatokban, hogy mit gondolt, mikor "alkotott" valamit. Semmit maradandó fizikait sem alkotott, még egy hal agyonbaszása is komoly lelki tortúra és veszekedés, mégis ez a fontos neki, saját maga és érzelmei, holott, mikor egy lépcsőn végigmész eszedbe se jut, hogy a mester miket gondolt, mikor elbaszta a méretet és hogyan esett neki, míg a főnöke azt mondta, hogy javítsd ki. Mondjuk ki, alkotásai egy szájszagú éra moslék alanyának gondolatömlenyei, relevanciája nincsen, a komcsi szarral foszlik el az időben, senki fiatalt nem érdekel, nem fogja érteni, mert szar volt a kor, szar volt a hozzá fűzött költemény, nem egy Berzsenyi Dániel, mélysége nincsen, oka és idejefogyott semmi az egész.
Syr Wullam
2023. október 12. 06:29
"Így jött a kézenfekvő ötlet, hogy időrendbe rakom ezt a rengeteg verset, méghozzá a keletkezésük sorrendje szerint." Zseniális! Pedig a mikrofont tartó kiscsaj akkor is leszopta volna, ha ábécérendbe rakja a verseit. :-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!