Szijjártó: Nem akarunk több magyart elveszíteni ebben a háborúban

2023. szeptember 25. 21:52

„Megértjük, hogy az amerikai vezetés nagyon elégedetlen azzal, hogy Magyarországon ilyen hosszú ideje konzervatív kormány van hivatalban”.

2023. szeptember 25. 21:52
26th St. Petersburg International Economic Forum

A magyar külügyminiszter szerint hazája reménykedik abban, hogy Donald Trump volt elnök visszatér a Fehér Házba, mert szerinte a Biden-kormány kioktatása és a politikába való beavatkozása miatt megromlott az Egyesült Államok és Magyarország viszonya – olvasható a Fox News hasábjain.

Trump adminisztráció

Szijjártó Péter elmondta, hogy konzervatív kormány által vezetett országa a Trump-kormányzat idején erős kapcsolatokat ápolt az Egyesült Államokkal, de az új Biden-kormányzattal a viszony megromlott.

Minden idők legjobb politikai kapcsolata volt az Egyesült Államokkal Trump elnök idején, minden idők legjobb politikai kapcsolata. 

És azt hiszem, ennek az volt az oka, hogy Trump elnök a kölcsönös tiszteletre alapozta ezt a kétoldalú kapcsolatot, és nem állt szándékában ítélkezni, kioktatni vagy oktatni minket” – mondta. „Arra koncentrált, hogy Amerika fejlődjön, és arra koncentrált, hogy a mi kapcsolatunk is fejlődjön, ami mindkét fél számára előnyökkel járhat”.

Biden-kormányzat

Szerinte most a Biden-kormányzat belpolitikai kérdésekbe igyekszik beavatkozni: kiemelte azt a 2022-es lépést, amely a kettős adóztatást megakadályozó kétoldalú adóegyezményt szüntette meg, miután Magyarország csökkentette a társasági adót. 

A demokrata adminisztráció folyamatosan próbál beleszólni a magyarországi belügyekbe, ítélkeznek felettünk, kioktatnak minket.

 Az, hogy felmondták és felbontották a két ország közötti kétoldalú adóegyezményt, egyértelmű jele annak, hogy politikai vagy gazdasági nyomást próbáltak gyakorolni ránk, hogy változtassunk a politikánkon” – mondta. 

Szerinte már nincs meg az a kölcsönös tisztelet, ami a Trump-korszakban megvolt, és azt sugallta, hogy politikai tényezők játszanak közre.

„Megértjük, hogy az amerikai vezetés nagyon elégedetlen azzal, hogy Magyarországon ilyen hosszú ideje egy konzervatív, jobboldali, hazafias kereszténydemokrata kormány van hivatalban, 

és nem elég, hogy hosszú ideje vagyunk hivatalban, de bebizonyítottuk, hogy sikeresek vagyunk, és azt hiszem, 

ez nagyon kellemetlen sok liberális erőnek a világon. 

Úgyhogy nagyon reméljük, hogy a kapcsolatunk Trump elnök úr alatt visszatér arra a szintre, ahol korábban volt”.

Ukrajnai háború

Ami a konkrét nézeteltéréseket illeti, kiemelte az ukrajnai háborút. Becslései szerint 150 ezer magyar nemzetiségű ember él Ukrajnában, akik közül jó néhányat besoroztak a hadseregbe és bevetettek a fronton.

Tehát mi, magyarok elveszítjük a nemzettársainkat, fogalmazzunk így, és nem akarunk több magyart elveszíteni ebben a háborúban. 

Nem akarunk több áldozatot ebben a háborúban, nemcsak magyart, semmilyet sem” 

– mondta.

Szijjártó azt mondta, hogy országa azt szeretné, ha az Egyesült Államok „békét hozzon a szomszédba, és ne fegyvereket”. Elmondta, hogy szerinte ez valószínűbb lenne Donald Trump korábbi elnök alatt, aki 2024-ben újraindul a Fehér Házba, és azt mondta, hogy újraválasztása esetén béketárgyalásokat kezdeményezne a konfliktus lezárása érdekében.

Nyitókép: SEFA KARACAN

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik