Megtudtuk: novemberig nincs veszélyben az Erasmus, a tárgyalások októberben folytatódnak

2023. szeptember 23. 18:25

Október első felében folytatódhatnak az uniós forrásokról szóló egyeztetések a kormány és Brüsszel között: információink szerint Navracsics Tibor és Bóka János ismét tandemben ülhet tárgyalóasztalhoz az Európai Bizottság képviselőivel.

2023. szeptember 23. 18:25
Bóka János, Navracsics Tibor
Szalai Laura
Szalai Laura

Jelenleg levélváltás zajlik a kormány és Brüsszel között a fennmaradó vitás kérdésekben az uniós források ügyében – értesült a Mandiner. Ismert, Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős miniszter, valamint Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a legutóbb szeptember eléjén utazott Brüsszelbe, hogy az uniós források felszabadításáról, illetve az Erasmusról tárgyaljon.

Fő az optimizmus!

A találkozót követően Bóka János azt nyilatkozta: a magyar kormány konkrét javaslatot tett arra, hogy a tárgyalásokat milyen struktúrában, tematikában folytassák, hogy azok az eddigieknél gyorsabban eredményre vezessenek. „Azért veszünk részt egyáltalán ebben az eljárásban konstruktívan és a lojális együttműködés szellemében, mert ezt az üzenetet kívánjuk küldeni, és hasonló visszajelzést várunk az európai intézményektől és a tagállamoktól”fogalmazott a Hír Televízió műsorában.

Úgy tudjuk, a továbbiakban a két miniszter minden alkalommal együtt fog tárgyalni az Európai Bizottság képviselőivel, akikkel a személyes találkozó legközelebb október első felében lehet esedékes.

Ezt is ajánljuk a témában

Navracsics Tibor a napokban az Economx-nek adott interjújában kifejtette, hogy az összes olyan megállapodást tavaly decemberben megkötötték már, amelyek ahhoz kellenek, hogy az uniós forrásokhoz hozzájuthassunk. „Abban bízom, hogy év végéig minden nyitott kérdés lezárul” – nyomatékosította. Arra a kérdésre, hogy Magyarország uniós tagságának huszadik évfordulóján már minden rendben lesz-e a magyar kormány és az EU vezetése között,

leszögezte: úgy fogunk ünnepelni, hogy a nekünk járó európai uniós források már jönnek, és az Erasmus is rendben lesz.

Ha már Erasmus: bár a nyáron voltak olyan hangok, miszerint ha nem gyorsulnak fel az események, az alapítványokhoz kiszervezett magyar egyetemek diákjai várhatóan nem jelentkezhetnek a 2024-es EU-s ösztöndíjra, egyelőre nincs szó erről. Ujvári Balázs, az Európai Bizottság szóvivője hetekkel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy az EU csak egy elfogadott törvény alapján oldja majd fel az intézkedéseket, s annak vizsgálatára egy hónapot ír elő a jogszabály, ezután pedig a Tanács dönthet a Magyarország elleni intézkedések feloldásáról. Hangsúlyozta: mindennek szeptember elsejéig meg kell történnie ahhoz, hogy a diákok a következő szemeszterben uniós finanszírozású külföldi képzésen vehessenek részt.

Erasmus-ösztöndíjak: él a novemberi határidő

Ehhez képest szeptember 1. már rég elmúlt, s nem érkezett hír arról Brüsszelből, hogy probléma lenne a következő szerződésekkel. Ahogyan azt Navracsics Tibor is több alkalommal hangsúlyozta,

a novemberi határidő van érvényben, vagyis addig kell megszületnie a megállapodáshoz arról, hogy zökkenőmentes legyen a magyar diákok Erasmus-ösztöndíjakban való részvétele.

Ráadásul nincs szó arról, hogy a parlament által elfogadott törvényre lenne szükség az intézkedések feloldásához – a gyakorlat az, hogy a felek közti, a tárgyalások során született megállapodások alapján készült normaszöveget vártak, és úgy tudjuk, hogy várnak Brüsszelben.

Egyébként Navracsics és Bóka a legutóbbi, Johannes Hahn biztossal folytatott tárgyalásukról azt közölte: az jó hangulatban folyt, ami azt a reményt kelti, hogy talán az elkövetkező időszakban az áttörésig is eljuthatnak, és ősz végéig sikerül rendezni a még fennálló kérdéseket az Erasmus-ügyben. Ismert,

a vita többek között arról megy, pontosan mennyi időre szóljon a kuratóriumi tagok mandátuma,

továbbá hogy legyen-e átmeneti idő a korábbi kormányzati tisztviselői poszt és a kuratórium tagság betöltése között.  

Nyitókép: Bóka János Facebook-oldala

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Átoperált Kiscsoportos
2023. szeptember 24. 09:00
A Cigányhorda, legfőképp a Karmelita Winnetou elbaszott mindent ... Nem jönnek az EU-s pénzek, összedőlt a cigányputri. Matolcsy-Varga eszmecseréről nem írhattok, ostoba propagandisták? ------------------------------------------------------------------------ - ha Soros és Gyurcsány irányítja a fél világot - ha az ellenzéki EP képviselők mozgatják Brüsszelt - ha tőlünk független külpolitikai tényezők befolyásolják a kenyér árát - ha Brüsszel pénze nélkül még a pedagógusok béremelését sem tudja kitermelni az ország ... akkor miért van a magát kormánynak nevező Tolvajhorda ? 12 "ember" állampolgárságát vonta vissza Sándorpalotáné alezredes asszonyság az amerikai vízumszigorítás után (mind az egykori Szovjetunió területén született) ... biztos nem az amik miatt, dehogy, ez egy demokratikus ország, itt minden törvény konszenzussal születik és gazdaságilag is tökéletes, azért annyi az EUR/HUF mert a mi cigókánk, a putyedli így akarják, mert jót tesz az exportnak és különben is 2/3 !
Pelso j.
2023. szeptember 24. 07:10
Szegény tibor... te valójában miért is kapod a fizetésed?
ptrfarkas43
2023. szeptember 23. 23:06
A mandi propaganda oldal az emberek félrevezetésében élen jár.
lájkbajnok
2023. szeptember 23. 20:40
„a vita többek között arról megy, pontosan mennyi időre szóljon a kuratóriumi tagok mandátuma, továbbá hogy legyen-e átmeneti idő a korábbi kormányzati tisztviselői poszt és a kuratórium tagság betöltése között.” Emiatt szívnak a magyar diákok? Mit akadékoskodik a kormány? Ki a faszt érdekel, hány évig lehetnek kurátorok ezek a balfaszok? Ha egy év, akkor egy! A diákok érdeke az első!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!