Megtudtuk: novemberig nincs veszélyben az Erasmus, a tárgyalások októberben folytatódnak

2023. szeptember 23. 18:25

Október első felében folytatódhatnak az uniós forrásokról szóló egyeztetések a kormány és Brüsszel között: információink szerint Navracsics Tibor és Bóka János ismét tandemben ülhet tárgyalóasztalhoz az Európai Bizottság képviselőivel.

2023. szeptember 23. 18:25
Bóka János, Navracsics Tibor
Szalai Laura
Szalai Laura

Jelenleg levélváltás zajlik a kormány és Brüsszel között a fennmaradó vitás kérdésekben az uniós források ügyében – értesült a Mandiner. Ismert, Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős miniszter, valamint Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a legutóbb szeptember eléjén utazott Brüsszelbe, hogy az uniós források felszabadításáról, illetve az Erasmusról tárgyaljon.

Fő az optimizmus!

A találkozót követően Bóka János azt nyilatkozta: a magyar kormány konkrét javaslatot tett arra, hogy a tárgyalásokat milyen struktúrában, tematikában folytassák, hogy azok az eddigieknél gyorsabban eredményre vezessenek. „Azért veszünk részt egyáltalán ebben az eljárásban konstruktívan és a lojális együttműködés szellemében, mert ezt az üzenetet kívánjuk küldeni, és hasonló visszajelzést várunk az európai intézményektől és a tagállamoktól”fogalmazott a Hír Televízió műsorában.

Úgy tudjuk, a továbbiakban a két miniszter minden alkalommal együtt fog tárgyalni az Európai Bizottság képviselőivel, akikkel a személyes találkozó legközelebb október első felében lehet esedékes.

Ezt is ajánljuk a témában

Bóka János elárulta, hogy állnak a tárgyalások az EU-s pénzek sorsáról

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint soha nem látott kihívások előtt áll az EU.

Navracsics Tibor a napokban az Economx-nek adott interjújában kifejtette, hogy az összes olyan megállapodást tavaly decemberben megkötötték már, amelyek ahhoz kellenek, hogy az uniós forrásokhoz hozzájuthassunk. „Abban bízom, hogy év végéig minden nyitott kérdés lezárul” – nyomatékosította. Arra a kérdésre, hogy Magyarország uniós tagságának huszadik évfordulóján már minden rendben lesz-e a magyar kormány és az EU vezetése között,

leszögezte: úgy fogunk ünnepelni, hogy a nekünk járó európai uniós források már jönnek, és az Erasmus is rendben lesz.

Ha már Erasmus: bár a nyáron voltak olyan hangok, miszerint ha nem gyorsulnak fel az események, az alapítványokhoz kiszervezett magyar egyetemek diákjai várhatóan nem jelentkezhetnek a 2024-es EU-s ösztöndíjra, egyelőre nincs szó erről. Ujvári Balázs, az Európai Bizottság szóvivője hetekkel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy az EU csak egy elfogadott törvény alapján oldja majd fel az intézkedéseket, s annak vizsgálatára egy hónapot ír elő a jogszabály, ezután pedig a Tanács dönthet a Magyarország elleni intézkedések feloldásáról. Hangsúlyozta: mindennek szeptember elsejéig meg kell történnie ahhoz, hogy a diákok a következő szemeszterben uniós finanszírozású külföldi képzésen vehessenek részt.

Erasmus-ösztöndíjak: él a novemberi határidő

Ehhez képest szeptember 1. már rég elmúlt, s nem érkezett hír arról Brüsszelből, hogy probléma lenne a következő szerződésekkel. Ahogyan azt Navracsics Tibor is több alkalommal hangsúlyozta,

a novemberi határidő van érvényben, vagyis addig kell megszületnie a megállapodáshoz arról, hogy zökkenőmentes legyen a magyar diákok Erasmus-ösztöndíjakban való részvétele.

Ráadásul nincs szó arról, hogy a parlament által elfogadott törvényre lenne szükség az intézkedések feloldásához – a gyakorlat az, hogy a felek közti, a tárgyalások során született megállapodások alapján készült normaszöveget vártak, és úgy tudjuk, hogy várnak Brüsszelben.

Egyébként Navracsics és Bóka a legutóbbi, Johannes Hahn biztossal folytatott tárgyalásukról azt közölte: az jó hangulatban folyt, ami azt a reményt kelti, hogy talán az elkövetkező időszakban az áttörésig is eljuthatnak, és ősz végéig sikerül rendezni a még fennálló kérdéseket az Erasmus-ügyben. Ismert,

a vita többek között arról megy, pontosan mennyi időre szóljon a kuratóriumi tagok mandátuma,

továbbá hogy legyen-e átmeneti idő a korábbi kormányzati tisztviselői poszt és a kuratórium tagság betöltése között.  

Nyitókép: Bóka János Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik