A vezérkari főnök szerint így áll a magyar hadsereg az újoncokkal

2023. szeptember 19. 07:54

A honvédség létszáma stabilizálódott, mondta el Böröndi Gábor.

2023. szeptember 19. 07:54

A Magyar Nemzetnek adott interjút a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Böröndi Gábor. Szerinte 

a most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká, 

valamint úgy véli, az orosz–ukrán háború után fel kellett rázni a hadsereget.

Böröndi Gábor elmondta: a honvédség létszáma stabilizálódott, bizonyos tiszti, altiszti kategóriákban pedig növekedni kezdett, emellett pedig emelkedő toborzási létszámról lehet beszélni. Hozzátette: 

„a Magyar Honvédség megújul és nemcsak eszközeiben, hanem gondolkodásmódjában is, 

ez pedig az «Embert a vasra» toborzó kampány kapcsán fizikai formát is öltött. A legújabb technikával, a Zalaegerszegen készülő Hiúz gyalogsági harcjárművel ellátott zászlóalj felállítása és a bevonulás során szakítottunk az eddigi gyakorlattal. Egyrészt nem általánosságban toboroztunk, hanem konkrét alakulathoz, konkrét helyőrségbe lehetett jelentkezni Hódmezővásárhelyen, a Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárhoz.”

A folyamatról úgy fogalmazott, hogy a leendő katona úgy vonul be, hogy az alapkiképzést is itt végzi el, majd a szolgálatát is itt teljesíti. Másrészt egy egyszerűsített felvételi eljárást tesztelnek, természetesen megfelelő szűrőket alkalmazva a kiválasztás során. 

A felkészített állomány a bevonulás pillanatától kezdve kiemelt bérezést kap, 

hogy minél előbb harckész, kiképzett, NATO-doktrínákhoz alkalmazható gránátos alegységről beszélhessünk, és innen építkeznek tovább. Mindenkinek, aki megjelent a bevonuláson és katonai szolgálatra alkalmasnak minősült, szolgálati lehetőséget biztosítanak a Magyar Honvédségben. 

Mint kiderült, az ajánlatra olyan sokan jelentkeztek, hogy az eredetileg egynaposra tervezett programot két napra kellett bontani. A programban összesen 244-en kezdhetik meg többhetes alapkiképzésüket Hódmezővásárhelyen, kiemelt bérezéssel.

A kérdésre, hogy a Hiúzokkal felszerelt zászlóalj programjának kiemelése nem jelent-e bérfeszültséget, a vezérkari főnök elmondta: 

„A zászlóalj teljes állománya megkapja a kiemelt bérezést, nem csupán az újonnan felvett legénységi katonák. 

Amikor alegységek feltöltéséről van szó, az megelőzi az egyéni érdekeket, magyarul ha egy zászlóalj vagy a Gripen-alakulat és a tüzérosztály fel van töltve, akkor az az egész honvédséget húzza magával. Nem lehet megfeledkezni ugyanakkor a magyar munkaerőpiaci helyzetről sem, ami azt mutatja, hogy sokan magasabb fizetésért sem mennek el az ország másik végébe szolgálatra. Erre reagálva Kaposváron egy lövészzászlóalj felállítását kezdtük meg.”

Fotó: A Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án. MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 13. 17:39
Nem a jelentkező sok. Hanem a hadsereg kicsi.
buckafej-2
2023. szeptember 19. 09:40
HakapesziM Ha nincs gyereke, akkor nettó 490 105 forint. Nyilván jobban keres egy kamionsofőr, de nem lehet mindenki sofőr, a minimálbér se a kamionsofőr átlaghoz van belőve, van aki kevesebbet keres, más többet. Ezek sincsenek egész életükben a kaszárnyában, lehet többet van otthon, mint te.
Osztap_Bender
2023. szeptember 19. 08:36
Talán egy operett előadására már elegen vannak. No de a haza megvédésére? Arra csak a hazaszerető nép fiai, a valódi, jól képzett, felfegyverzett hadsereg képes, nem a zsoldosok néhányszor tízezres, kiképzett tartalékosokkal sem rendelkező "tömege". Az ukránok Patton tábornok híres szavaival élve "úgy mennének át rajtunk, mint libán a fos."
gyzoltan-2
2023. szeptember 19. 08:36
"a Magyar Honvédség megújul és nemcsak eszközeiben, hanem gondolkodásmódjában is," Remélhetőleg magyar nemzeti vezetés alatt..!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!