Kiderült: ez állhat a hétfői hidegrekord mögött

2023. augusztus 09. 18:32

Nem, nem a globális felmelegedés okozta.

2023. augusztus 09. 18:32

Több évtizedes hidegrekord dőlt meg hétfőn. A vasárnapi hidegfront mögött, nyugatias-, északnyugatias áramlással igen hűvös levegő érkezett a Kárpát-medencébe, amely a hétfői nap időjárását is meghatározta. Ennek hatására Kékestetőn csupán 10,6 fokig melegedett fel a levegő a legmelegebb órákban, amellyel új legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord született erre a napra vonatkozóan.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi állhat ennek a hátterében?

Az Index megkeresésére Lakatos Mónika, az OMSZ éghajlati szakértője válaszolt erre a kérdésre. „Annyi történt csupán, hogy

térségünk fölött átvonult mediterrán ciklon hátoldalán hideg levegő áramlott a Kárpát-medencébe

és ez okozza a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékleteket.” A szakértő kiemelte, hogy egyértelműen egyre melegebbé váltak a nyarak Magyarországon, a múlt század eleje óta 1,8 Celsius fokkal.

Az OMSZ a kialakult jelenséghez hozzáteszi, hogy az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre, pontra és nagyon rövid időszakra vonatkoznak.

Az is kiderült, hogy

a rekordokat nem feltétlenül éghajlati tendenciák okozzák,

hanem gyakran csak különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesése, vagy valamilyen szűk hatáskörű, lokális hatások megerősödése okoznak pozitív, vagy negatív csúcsértékeket valamelyik mérőállomáson.

Ezt is ajánljuk a témában

Sőt, még az is előfordulhat, hogy a mérés körülményei megváltoztak, a sok évtizedes, más műszerekkel mért adatok inhomogenitása (a mai mérőműszerekkel nem pontosan összehasonlítható adatok) miatt keletkezik egy csúcsérték.

Az is kiderült, hogy egy mérés alapján nem lehet egyértelmű változásról beszélni, így nem lehet mindenért a globális felmelegedést okolni.

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI / Varga György

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2023. augusztus 09. 20:53
A hidegrekord mögött a hidegfront állt. Már napok óta szar az idő, de ez nyilván azért van, mert globális a felmelegedés. Biztosan mert sok húst eszünk, finganak a fehér csecsemők és fűteni merünk a hidegben. Ja, és kimossuk a büdös zoknikat!
Obsitos Technikus
2023. augusztus 09. 20:26
Hidegfront?
need-info
2023. augusztus 09. 19:46
Egyértelműen Orbán.
Box Hill
2023. augusztus 09. 19:34
Globális befagyás ideje jön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!