Béla a kasszát is vitte

2023. augusztus 01. 06:28

A sápadt utódoknak (Pufajkás, D–209-es, Böszme, Libás) csak fellángolásokra futotta.

2023. augusztus 01. 06:28
Pilhál György
Magyar Nemzet

„»Most úgy látom, hiába volt a kísérletünk, hogy ennek az országnak a proletártömegeit öntudatos forradalmárokká neveljük. […] Félreállunk, hogy majd újult erővel, tapasztalatokkal gazdagabban és érettebb proletariátussal új harcba kezdjünk a proletariátus diktatúrájáért« – e kenetteljes szózat kíséretében vette a kalapját ma 104 éve, 1919. augusz­tus elsején Kun Béla anyaszomorító, a Tanácsköztársaság nevezetű szivacsos agylágyulás zárónapján, amikor elvtársaival pucolnia kellett a hatalomból. (Hogy a megújulásig komolyabb anyagi gondjai ne legyenek, magához vett a kincstárból huszonötmillió koronát. 

Sőt mint a korabeli lapok írták, a kommün frontembere az összerabolt magánvagyonából Bécsbe menekített két és fél kilónyi ritka aranyérmet, melyek mindegyikének műtörténeti értéke volt, darabját 4-500 ezer osztrák koronára becsülték.) Az ígért újrakezdésnél azonban már nem lehetett jelen a megtollasodott ember (bálványa, Sztálin elvtárs felfüggesztette; a mozgalom szokásainak megfelelően bitófára), harcostársai viszont valóban visszajöttek. A második világháború után az egykori helyettes népbiztos, a Vörös Őrség parancsnoka, Rákosi Mátyás folytatta a kommunista emberkísérletet, majd 1956-tól már egy érettebb proletár, a humanista Kádár János került a keverőpulthoz, szovjet segítséggel, persze. (Utóbbi munkásságát a zsúfolt 301-es parcella őrzi.)
1990-től ismét félreállni kényszerültek az elvtársak, hogy majd »újult erővel, tapasztalatokkal gazdagabban és érettebb proletariátussal új harcba kezdjenek a proletariátus diktatúrájáért« – ám a sápadt utódoknak (Pufajkás, D–209-es, Böszme, Libás) csak fellángolásokra futotta. Kun Béla forog a sírjában.”

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valerian-0
2024. március 12. 19:18
Folytathatnánk sztálin elvtárs jó szokását, és gyakorolhatnánk azt a mai proletárjainkon.
olajfa1
2023. augusztus 01. 12:54
"Padlást söpörtetni" csak proletárdiktatórikus "demokráciával lehet! No meg egy-egy országból egész országra kiterjesztett GULÁG-ot megvalósítani is csak az "egyenlőség" hazudozásával lehet megvalósítani!
gekk
2023. augusztus 01. 12:08
Sápadt? Orbit épp nem az. Viszont visz mindent. Ugye pilhike?!
Syr Wullam
2023. augusztus 01. 11:11
Béla azért vitte a kasszát, hogy az unokája, Miklós, a Dorottya utcában lakhasson. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!