Úzvölgyi temetőbotrány: nyugalomra int a székely polgármester

2023. július 12. 12:26

„Egyszer már leszedettük ezeket a kegyeletsértő kereszteket, le fogjuk újra. Türelem és kitartás!” – hangsúlyozta Antal Árpád.

2023. július 12. 12:26

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere nyugalomra int, és a közösségek közötti béke megőrzésének fontosságát hangsúlyozza az úzvölgyi katonatemetőben kihelyezett újabb román keresztek kapcsán.

„Ennek a kegyeletsértő tettnek az erdélyi magyarság a címzettje, ne hagyjuk, hogy a megélhetési provokátorok elérjék a céljukat”– írta közösségi oldalán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székelyföldi politikusa. Hangsúlyozta, bejegyzésének az a célja, hogy nyugalomra intsen mindenkit.

Antal Árpád nyomatékosította: fontos, hogy a mindennapok szintjére ne gyűrűzzön be az újabb román keresztállítás okozta feszültség. „Hagyjuk ezeket a folyamatokat a jogi és politikai térben lezajlani, ugyanis a közösségek közötti béke megőrzése mindennél fontosabb ebben a pillanatban” – írta. Hozzátette továbbá, hogy az érintettek megteszik a szükséges lépéseket, a jog és a törvény eszközeit használják „akkor is, amikor a szélsőséges szervezetek az erőszak és az etnikai konfliktus síkjára terelnék az ügyet. Antal Árpád elmondta, hogy tájékoztatták a nemzetközi szervezeteket az úzvölgyi eseményekről, és leszögezte, hogy az erdélyi magyarság politikai és jogi képviselői ezután is „a jog és a törvény útján” keresnek válaszokat a felmerült problémára. 

„Egyszer már leszedettük ezeket a kegyeletsértő kereszteket, le fogjuk újra. Türelem és kitartás!”

– zárta bejegyzését a székelyföldi politikus. 

A Hargita megyei önkormányzat kedden este közleményben jelentette be, hogy online és telefonos felmérést készít a székelyföldi megye lakosainak körében az újabb úzvölgyi események kapcsán. Borboly Csaba megyei tanácselnök közösségi oldalán azzal indokolta a felmérést, hogy a megye és Csíkszentmárton elöljárói a közösség véleményének ismeretében tudják „hitelesen” képviselni az ügyet és megoldást keresni az úzvölgyi helyzetre. Az online kérdőív kérdései elsősorban arra vonatkoznak, hogy a lakosság minként értékeli a rendvédelmi szerveknek a szombati keresztállítás során tanúsított hozzáállását, illetve mennyire elégedett a Hargita megyei és a csíkszentmártoni önkormányzat eddigi lépéseivel. A kérdőív készítői arra is kíváncsiak, hogy a lakosság szerint indokolt-e más nemzetek hőseinek is emlékhelyet kialakítani Úzvölgyében.

A Nemzet Útja (Calea Neamului) román szervezet hívei szombaton, július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyobbat és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval. Vezetőjük, Mihai Tirnoveanu bejelentette, hogy a héten a román védelmi minisztériummal is tárgyal az így kialakított „román parcella” hivatalossá tételéről.

(MTI)

Nyitókép: MTI, Veres Nándor
 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza-2
2023. július 12. 21:51
hányszor kell bejelentkezni patkányok?,,,,,
galancza-2
2023. július 12. 21:34
anti árpi magyargyálölő komcsináci patkány mint domnu chelemeneani. belu narcu, gigi fundoiani, ladiszlau borbolescu,stb.....és mint sörösgyuri, fletó, fegyőr, zazri, jakobinus petya, listázó marci, konce, magyartalan balu, kiskörmös, cenzor ilsi, donátova.stb.stb..............ezek a patkányok megfogalmazhatatlanul jobban gyűlölik a magyarokat mint a vlahok.............Minden tiszteletem az erdélyi magyaroké, maximálisan egyetértek a kettősállampolgársággal, m.o.-i szavazati joggal, de brutális szégyen számukra hogy magyargyűlölő komcsináci patkányokra , fletó eévtársaira szavaznak 30 éve......és még sajnos büszkék is erre...
eN
2023. július 12. 16:15
Állandó őrséget kellene odatenni, és minden vadromán sírgyalázónak azonnal eltörni a karját amint a temető közelébe megy.
Welszibard
2023. július 12. 16:07
Nincs "román parcella" a 100 éve a magyarok által gondozott, felépített és szépen karbantartott katonai temetőben. Románia csak zabrálni tud? Temetőt építeni, karban tartani, gondozni 100 év nem volt elég a román nacionalistáknak? Miért nem építenek külön egyet maguknak? Nincs rá pénzük, vagy lusták dolgozni? Könnyebb a másét elvenni? Miért kell a magyarokét szétdúlni - ráadásul törvénytelenül és kegyeletsértőn? Nem volt elég amit Trianonkor elraboltak. Soroljam miket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!