Mintha Baranyi Krisztina direkt provokálna

2023. július 16. 06:35

Ferencváros polgármesterének több olyan húzása volt már, amely bőven meghaladja az emberek ingerküszöbét, összeszedtük őket!

2023. július 16. 06:35
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Bő egy hete egy pad tartja lázban a hazai közéletet: a Tompa utca egyik jobb sorsa érdemes ülő alkalmatosságát először Baranyi Krisztináék az Amnesty Internationallel karöltve átfestették szivárványszínűre a Pride-hónap jegyében, majd a Fradi-ultrák gyorsan átváltoztatták a színvilágot zöld-fehérre, majd az önkormányzat visszaállította Pride-kompatibilisre, majd a fradisták vissza zöld-fehérre. 

Az azóta eltelt időben kis túlzással óránként váltogatja a színét a pad: volt azóta sima barna, majd megint Pride, végül a Mi Hazánk csütörtökön piros-fehér-zöldre festette, este már körbe is lett fóliázva, holott a ferencvárosi polgármester azt is belebegtette, hogy őriztetni fogja a színváltó padot. 

Az ügy jobb- és baloldalon is heves indulatokat váltott ki, Baranyi Krisztina cselekedetével kapcsolatban a jobboldalisággal nehezen vádolható 444 szerzője azt írta, hogy 

Ez a fajta látvány- és gesztuspolitizálás semmit sem ér, senkinek sem lesz tőle jobb, legfeljebb annak, aki a gesztust teszi: örülhet a Ferencvárosi Önkormányzat az Amnestyvel karöltve, hogy az ő nyitott, szabad és színes gondolkodásuk kap egy jó adag figyelmet (és pár száz lájkot a Facebookon). És örülhetnek maguknak a Fradi-ultrák, hogy jól lenyomták a buzikat. Aztán visszanyomják őket is, és ez így megy, amíg el nem kopik az a rommá festegetett szerencsétlen pad”.

Hétfőn szerettünk volna interjút készíteni a kerületvezetővel, azonban Baranyi Krisztina elegánsan propagandistázni kezdett és privát SMS-váltásunkat kitette a Facebook-oldalára

Ezt is ajánljuk a témában

Baranyi Krisztina lassan négyéves polgármestersége alatt nem ez volt az első olyan tett, amely viszonylag alacsony bekerülési összeg mellett nagy hullámokat tud gerjeszteni. A koronavírus-járvány kellős közepén a politikus legfontosabb feladatának érezte, hogy a Black Lives Matter mozgalom tiszteletére szobrot állítson a kerületben. A kerületvezető azzal indokolta a BLM-szobor létjogosultságát, hogy 

„a köztéri emlékműszobor parafrázis” lenne, „amely jelenleg is aktuális társadalmi és politikai kérdéseket érint, hoz játékba: Black lives matter, az LMBTQ-val kapcsolatos a társadalomban élő előítéletek”. Fél évvel az ügy kirobbanása után, még mindig a covid kellős közepén, Baranyi Krisztinának sikerült felállítania (az ízlésesnek kicsit sem nevezhető –a szerk.) a szobrot.

„Nekem nem dolgom szobrokat, szobrok jelentését, üzenetét elbírálni vagy minősíteni. Nekem egy dolgom van, teret adni fiatal művészeknek, és teret adni a szabadságnak, a művészet szabadságának is, a sajtó szabadságának is, meg egy csomó mindenféle szabadságnak is” – nyilatkozta a kerület vezetője lapunknak az átadáskor. 

Ezt is ajánljuk a témában

A „műalkotásban” sokáig nem gyönyörködhettek a IX. kerületiek, pár órával az átadás után Incze Béla, a Légió Hungária elnevezésű szélsőséges csoport tagja a PestiSrácok.hu-nak adott interjújában beismerte, ő volt az, aki ledöntötte és széttörte a szobrot. Nem sokkal később megszólalt Szalay Péter képzőművész, a ferencvárosi BLM-szobor tervezője, aki úgy fogalmazott, hogy a reakciók bizonyították számára, hogy „univerzális szimbólumokat” használt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A fekete életek számítanak, mint ahogy minden élet számít, ezért is került oda több szín. Aki ezekkel az üzenetekkel vitatkozik, az el van tévedve.”

– jegyezte meg.

A dilivonaton nincsen fék Ferencvárosban

Itt azonban még messze nem ért véget a polgárpukkasztás a IX. kerületben, 2021 nyarán, alig pár héttel a BLM-szobor körüli balhé után Baranyi Krisztina és Döme Zsuzsanna „Suzi” kutyapártos alpolgármester a kirakták a hivatalra a tibeti és a szivárványos zászlót. Nem kellett sok idő, hogy a ismeretlenek széttépjék a szivárványos lobogót, melyet a házasságkötő teremre helyezte ki korábban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Tavaly novemberben Baranyi Krisztinát behívták az ATV stúdiójába, hogy az akkor aktuális közéleti témákról beszélgessen a Szigorlat nevű műsorban, ahol a műsorvezető mellett egy meghívott újságíró is kérdezheti. Aznap a csatorna Szalai Szilárdot, a PestiSrácok.hu újságíróját kérte fel, aki kérdezett is a kerületvezetőtől, ám ezután egy elképesztő burleszk-jelenet kezdődött: Baranyi sértődöttségének hangot adva kijelentette, propagandistáknak nem nyilatkozik, majd az ATV-t kezdte pocskondiázni, hogy ilyen helyzetbe hozták, végül a megoldás az lett, hogy Baranyi Kárász Róbertnek válaszolt a feltett kérdésekre, így alkotva meg a magyar televíziózás egyik legkellemetlenebb pár percét. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az idén sem hagyta botrányival unatkozni a hazai hírfogyasztókat a politikus: már az újévi jókívánsága is erősre sikeredett, közösségi oldalán azt írta, hogy 

„Ami ukránul Talpra magyarnak hangzik, az ma magyarul Slava Ukraini-t jelent. Boldogabb új évet!”.

Márciusban jött a folytatás, mikor megrongálták a Fidesz nagykátai irodáját, amelynek oldalára azt festették fel, hogy „Putyin kutyái”. A ferencvárosi polgármester közösségi oldalán osztotta meg a rongálásról készült képet, melyhez annyi kommentárt írt, hogy népművészetről van szó, a rongálásban semmilyen problémát nem látott. 

Baranyi még tavaly ősszel, a Telexnek adott interjújában jelentette be, hogy indul a 2024-es önkormányzati választásokon, akár úgy is, ha kihátrál mögüle az ellenzéki összkoalíció. A baloldali pártok közül egyedül a Momentum jelentette be, hogy támogatják a kerületvezetőt. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hobbi.Gilda
2023. július 18. 12:20
Baranyi Krisztina esztékai provokáció.
akiaki
2023. július 18. 00:05
a néninek aranyból van az állaarca?
Gullwing
2023. július 17. 20:09
Idióta ballibcsi picsa...
Player1
2023. július 17. 17:33
Ő nem provokál, A TERMÉSZET BÁNT MOSTOHÁN VELE...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!