Újabb részletek derültek ki a kötelező akciókról

2023. április 26. 16:34

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium elkezdi a társadalmi egyeztetést.

2023. április 26. 16:34
null

Nyilvánosságra hozta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium az élelmiszerekre kivetett kötelező akciók kormányrendeletének tervét. Mint ismert, a szankciós infláció letörése érdekében a Kormány görög és francia példák alapján új inflációellenes eszköz bevezetéséről döntött, a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket rendszeres akciók meghirdetésére kötelezi.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium

kidolgozta a részletszabályokat, a tervezet társadalmi egyeztetése még a mai napon megkezdődik

– derült ki a két minisztérium közös közleményből.

A közlemény szerint a kormányrendelet tervezete az alábbiakat rögzíti:

  • Húsz akcióköteles termékkategória került meghatározásra, többek közt a következők: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők. Az akcióköteles termékkategóriákba tartozó termékekre vonatkozó tájékoztatási segédletet Agrárminisztérium honlapján teszi közzé.
  • Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük.
  • A kereskedő az akciózás időtartama alatt a kötelező akcióval érintett termék vonatkozásában köteles abból megfelelő mennyiséget árusítani és készleten tartani.
  • A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzése folyamatos lesz, az előírások megsértése az adott esettől függően 500.000 és 3.000.000 forint közötti bírságot vonhat maga után.

A Kormány a vásárlók érdekében az új intézkedéstől azt várja, hogy

az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás és a spekuláció, így már a közeljövőben tovább mérséklődhet az infláció.

A Kormány célja, hogy a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatást, továbbá kivédje a recessziót és év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt – zárta közleményét a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

(MTI)

Nyitókép: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas via AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luxusbatar
2023. április 26. 19:49
Óóóóó...a visítozó trollok máris itt tobzódnak. Ugye egyikük sem vett SOHA! egyelten ársapkás terméket, soha nem tankolt hatósági áras benzint és az akciós termékekből sem fog SOHA! vásárolni! Ugye! Ugye?
komment2010
2023. április 26. 18:39
Ezt simán be fogják hozni a többi terméken és/vagy a beszállítókon és ugyanott leszünk, vagy még ott sem (lásd ársapkák). Ez legalább olyan porhintés, mint a 3,60-as kenyér volt.
benedek77
2023. április 26. 18:31
Csicskaisztán hasít:)
I.N.R.I.
2023. április 26. 17:41
Az inflációt az USA okozza. Az USA generálta proxy háború és az unióra parancsolt szankciós embargók. Ezt lehet megpróbálni letörni állami szabályozással de szinte lehetetlen. Magyarországon azonnali hatást kizárólag az unióból való kilépéssel lehet elérni. Ezt viszont az unió mindenképp megpróbálná megakadályozni. A legnagyobb nettó befizetőjét nem szívesen engedné el. A valódi uniós értéke Magyarországnak, hogy a nemzetközi cégek itt ingyen beruházhatnak, szinte ingyen élő munkaerőt kapnak és annyi hasznot pumpálhatnak ki amennyit csak akarnak. Mellette Magyarország összes export piacát elvitték. Magyarország még fizetett is érte. Még egy ilyen önfeladó tagország nincs az unión belül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!