„Zene és irodalom” – Pajtarendezvényeket tartanak Bérbaltaváron, a Nagy Gáspár Emlékházban

2023. április 27. 19:44

A magyar irodalom és népzene népszerűsítésével a szervezők részben elfeledett, részben a mai figyelem fősodrából kieső kultúra bemutatásával kívánnak értéket terjeszteni.

2023. április 27. 19:44
null

„Zene és irodalom” címmel négy előadásból álló programsorozatnak nyit kaput Bérbaltaváron a Nagy Gáspár Emlékház Pajtája az idei nyáron – olvasható az intézmény sajtóközleményében. A magyar irodalom és népzene népszerűsítésével a szervezők részben elfeledett, részben a mai figyelem fősodrából kieső kultúra bemutatásával kívánnak értéket terjeszteni.  Az előadások elsősorban a helyi lakosokat és a kistérségi településeken élőket kívánják megszólítani, de nyári időszak lévén,

a környező üdülőhelyeken pihenő turisták számára is tartalmas szórakozást nyújthatnak e szabadtéri események.

A népzenei műsorok és irodalmi összeállítások mellett az általános iskolás korosztály számára gyermekelőadással is készülnek. Az első előadás május 6-án 11 órakor kezdődik „Töretlen gerincek kopogtatása” címmel.  Lázár Csaba Kazinczy díjas színész, rádióbemondó, rendező irodalmi összeállítása lesz hallható Nagy Gáspár verseiből. A műsorban közreműködik Négyessy Katalin csellóművész.

  • Június 3-án délután Boka Gábor vásári mutatványos festett táblaképekkel illusztrált előadásában Petőfi Sándor János vitéze és Arany János Toldija elevenedik meg, a közönség aktív bevonásával. Az előadó és a publikum folyamatos párbeszéde során sok vidám pillanat részesévé válnak a nézők. A két előadás közötti szünetet kézműves foglalkozás tölti ki.
  • Június 17-én a Muzsikás együttes lesz a Pajta vendége. Az idén 50. születésnapját ünneplő együttes Magyarország egyik legnépszerűbb, külföldön is ismert és elismert alakulata. A koncerten közreműködik Petrás Mária, moldvai születésű keramikus, iparművész, énekes.
  • Augusztus 26-án a Harangláb Népzenei együttes érkezik a Pajtába. Műsorukat mezőségi és moldvai zenéből állították össze. Az egyes zenei blokkok között Szabó András előadóművész ad ízelítőt a határon túli magyar irodalom gyöngyszemeiből. A rendezvények szervezője a Nagy Gáspár Alapítvány, a belépés díjtalan.

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében valósul meg.

Nyitókép: Facebook

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darling
2023. április 28. 00:04
Igen, Nagy Gáspár egy töretlen gerinc volt. Nyugodjék békében! Verseit ajánlom mindenkinek, lelki épülésünkre szolgál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!