Vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben az alapvető jogok biztosa

2023. február 27. 14:06

A pedagógiai asszisztens ügyével kapcsolatos botrány miatt rendelt el vizsgálatot Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

2023. február 27. 14:06
null

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) közleményében azt hangsúlyozta: minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.

„Az elmúlt hetekben korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg társadalmunkat. Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek” – olvasható a PestiSrácoknak megküldött közleményben. Ebben rámutatnak arra is, hogy Magyarország Alaptörvénye XV. és XVI. cikke deklarálja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, továbbá hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Mint írják: a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint a gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben. A törvény alapján a gyermeknek, a tanulónak joga többek között, hogy a nevelési és a nevelési-oktatási intézményben biztonságban és egészséges környezetben neveljék és oktassák. Az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény 1. § (2) bekezdés a) pontja szerint az alapvető jogok biztosa tevékenysége során – különösen hivatalból indított eljárások lefolytatásával – megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére.

Fenti kötelezettségemből fakadóan hivatalból átfogó vizsgálatot indítottam a közoktatási intézményekben a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzése érdekében”.

A közleményben aláhúzták azt is: a gyermekek jogainak sérelme, vagy annak veszélye esetén lehetősége van mindenkinek akár elektronikus formában a [email protected] címen, akár személyesen a fővárosi ügyfélszolgálaton, vagy az AJBH tavaly megnyílt területi irodáiban (Győr, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs) eljárást kérniük. Bejelentéseiket továbbá ingyenes zöldszámunkon is fogadja a hivatal: +36-80-215-000.

Nyitókép: Facebook

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamionos76
2023. február 28. 11:08
Mindentől függetlenül, szülőként mit kellene csinálni, ha kiskorú gyermekünk hazajön (mindegy most, hogy fiú, vagy lány), és felvilágosít, hogy szakállas tanár bácsi mit is csinált vele. Ha rajtam múlni itt nem lenne tárgyalás, és az Isten mentes meg a haragomtól, semmilyen következmény nem érdekel, de hogy neki vége lenne, az hétszentség.
mamarizsa
2023. február 27. 16:46
Orbán 13. évében pedofilnak látszó lények , hogy dolgozhatnak iskolákban? Minek kellett államosítani, ha nem tudják a rendszert felügyelni?
Osztap Bender
2023. február 27. 16:41
Az "állj, ki voltál?" tipikus alkalmazása. Miután már mindenki tudott a dologról, a legfőbb felelős is lépni kénszerült. (papíron?)
edico
2023. február 27. 16:22
Felháborító hogy, a közmédia ezzel az undorító féreggel foglalkozik már hetek óta. Kénytelenek vagyunk ezt az idiótát naponta többször látni és hallani. Száműzzék valami lakatlan szigetre, de ne mutogassák mint valami szuper hőst.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!