„Nem tartható a veszteség” – kivezetné az árstopot a kereskedelmi szövetség

2023. január 02. 17:42

Neubauer Katalin: Nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség.

2023. január 02. 17:42
null

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ), mivel szerintük az intézkedés nem érte el a célját, a veszteségek pedig nem tarthatóak április 30-ig – tájékoztatott hétfőn a Portfolio

A kisvállalkozások nem tudnak olyan eszközökkel élni, mint a nagy kereskedelmi láncok, ezért a magas inflációs várakozások mellett 2023-ban is folytatódhatnak a boltbezárások, ami a lap elemzője, Hornyák József szerint 2022-ben a négyezer esetet is elérhette. A Portfolio egyik forrása nemrég úgy nyilatkozott:

minél később tervezik kivezetni az árstopot, annál nagyobb lesz az árrobbanás

a beszerzési árak folyamatos emelkedése miatt, hacsak nem omlik össze az árstopos piac a kivezetés előtt.

Egyre rosszabb a helyzet

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára az árstop kapcsán így nyilvánult meg: „Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert

Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki.”

A lap szerint a vállalatok eddig úgy jártak el, hogy az árstopos termékeken keletkezett veszteséget osztották szét a többi, nem árstopos termékre. Amennyiben most kétszer annyit kell tartani, mint eddig, és ezért a veszteség duplázódik, akkor még jelentősebb mértékben kell növelni a nem árstopos termékek árát.

Erre pedig már néhány héten belül sor is kerülhet, hiszen a cégek napokon belül ki fogják számolni, mennyivel nő a veszteségük az új rendelet miatt. A lap hozzátette, hogy ennek a legnagyobb kárvallottjai a kis és családi vállalkozások lesznek.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

 

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. január 03. 00:00
Árstoppos terméket hónapok óta nem láttam, de minden bevásárlásom lassan a duplájába kerül. De közel a bevallási idő, majd akkor kiderül, hogy mennyivel nőtt a profit. Viszont ahol van plusz profit, ott lesz különadó is. Ők akarták.
konfucius
2023. január 02. 23:48
Anyátok picsáját. Ugyanazt csináljátok, mint a MOL. Rühesre keresitek magatokat, önkényesen magasra emeltétek az árakat, teljesen indokolatlanul, és mindez nem elég, még többet akartok. A kormányt próbáljátok szándékosan gyengíteni. Remélem, pórul jártok, és nagyon, de nagyon mélyen megszívjátok!
Coupdetat
2023. január 02. 21:29
És ha leveszik mindenről az ársapik minden másnak is visszamegy az ára amit a sapi miatt emeltek meg?
Kecskee
2023. január 02. 21:29
Hogy ömlik a nyáluk az árstop nélkül befolydogáló 3x profitokra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!