Bírák segítenek jogot alkotni a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak

2022. november 19. 11:00

A minisztériumi beosztás időtartama alatt a beosztott bíró ítélkező tevékenységet nem folytathat.

2022. november 19. 11:00

Két bírót helyeznek át egy évre Miniszterelnöki Kabinetirodába – derül ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) határozatából. 

„A megkeresésben érintett bírák beosztásának a célja konkrétan az, hogy közreműködjenek a gazdaságfejlesztési miniszter feladat – és hatáskörébe tartozó fizetésképtelenségi jogszabály előkészítésében” – válaszolta a telex kérdésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztálya.

A minisztérium szerint a bírók minisztériumokba való beosztása nem sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. A beosztás feltétele a bírák beleegyezése, másrészt, hogy a bírák beosztásuk alatt ítélkezési tevékenységet nem végezhetnek. A bírák beosztása a minisztériumba ilyen feltételek mellett megfelel az európai gyakorlatnak is – írták.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény teszi lehetővé a bírák áthelyezését, minisztériumba való beosztását. Víg Dávid, az Amnesty International magyarországi vezetője szerint több aggályt is felvet az, hogy a kormány szolgálatában dolgozó, magas fizetéssel elismert bírókat később visszahelyezik az ítélkezési területre.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2022. november 19. 12:48
Úgy látom a nemzetközi helyzet fokozódik: a Soros-hálózat emberei az igazságszolgáltatásban provokálnak, nyilvánvaló, hogy minél több "ügy" kreálása a cél, ami az angolra fordított, csúsztatásoktól hemzsegő tudósításokban már a magyar igazságszolgáltatás feletti kormányzati befolyásként jelenik majd meg. Pedig valójában mindenki tudja, hogy a sok komcsi bírótól még 32 évvel a rendszerváltás után és 4 jobboldali kormány által sem tudtunk megszabadulni, mert sosem nyúlt bele a kormány a bíróságok működésébe, különben Gyurcsány rég a böriből mártírkodhatna, a 2006-os rendőrterror összes elkövetőjével együtt.
Gullwing
2022. november 19. 11:55
Ha visít a blliberálnáci bagázs akkor z jó. Az ágens férgek meg csak visongjanak.
Józsi6
2022. november 19. 11:27
Teljesen világos és egy észszerű döntés. Pontos, egyértelmű, EU által nem kifogásolható jogszabályokat akarnak létrehozni. A gond az, hogy fineszes ügyvédek így későbbiekben nem tudnak majd belekötni és a megbízóiktól vagyonokat lehúzni.
II.baljoska61
2022. november 19. 11:03
Politikai döntés.. Fidióták?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!