„Nincs B terv: meg akarunk állapodni az unióval, és meg is fogunk” – Varga Mihály az uniós pénzekről, az államháztartási hiányról és a válságról

2022. október 11. 14:51

A kormány tartani tudja a kitűzött 4,9 százalékos hiányt, vélekedett a miniszter.

2022. október 11. 14:51
null

Április vége óta érdemben nem növekszik a költségvetés hiánya, és a későbbiekben is jöhetnek javító intézkedések – jelentette ki egy keddi háttérbeszélgetésen Varga Mihály pénzügyminiszter. A miniszter emlékeztetett arra, hogy korábban a tárcáknál zárolásokat hajtottak végre, miközben felfüggesztettek bizonyos fejlesztéseket, és extraprofitadókat vetett ki a kormány, miközben a jövedéki adó is emelkedett.

Kifejtette, hogy takarékos állami gazdálkodást írtak elő, aminek kapcsán leszögezte, hogy

a folyó kiadások, mint például a nyugdíjak, az állami bérek, a szociális juttatások kifizetése, zavartalan,

de más összegek kifizetéséhez a pénzügyminiszter hozzájárulása szükséges. A tárcavezető úgy fogalmazott: a szerződéseket be kell tartani, ez nem kérdés. A beszállítókkal a tárcák tárgyalnak, ha kell.

A hiányról

A pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány igyekszik tartani a 4,9 százalékos hiányt, de akad itt egy elszámolási kérdés. Hazánk 740 milliárd forint értékben extra gázkészletet halmoz fel, a vásárlás értéke 1,2 százalékkal növeli a hiányt. Az unió statisztikai hivatala úgy véli, a beszerzést be kell számolni a hiányba, emiatt az 6 százalék feletti lehet. Varga Mihály ugyanakkor azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy valamennyit majd értékesítenek ebből a tételből.

– jegyezte meg.

Az uniós pénzekről

A miniszter kifejtette, hogy nincs B terv: „meg akarunk állapodni az unióval, és meg is fogunk”. Hozzátette, hogy amit hazánk vállalt, azt teljesíteni is fogja. Szerinte

egy fontos dátum az ügyben november 19.

Megjegyezte, egy friss döntés szerint 701 millió eurót kap Magyarország, ez a harmadik legjobb mutatónak számít lakosság- és GDP-arányosan. Az összeg a fosszilis energia kiváltására használható fel.

A háborúról

A miniszter – maradva az uniónál és az energiaügyeknél – arról beszélt: a nagy trendeket Magyarország nem tudja befolyásolni.

A béke és a szankciók megváltoztatása hozhat fordulatot a helyzetben”

– mondta Varga Mihály. Majd azzal folytatta: az energiaszankciók megváltoztatására, oldására van szükség. Az Európai Bizottság azonban láthatóan nem elégszik meg az eddigiekkel. Márciusban még arról volt szó, hogy nem lesz szankció az energiára. Aztán három hét múlva a szénre, újabb három hét múlva pedig az olajra vezetett be szankciót az EU. „A szankciós hevület erősen megérződik a tagállamok gazdaságán” – jegyezte meg a miniszter.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
javicesareo
2022. október 12. 21:37
Zsoltika a falu királya. Legalábbis annak képzeli magát. De az előbbi hozzaszolasa alapján van remény, hogy legalább egy kivonás megy neki. Büszke rád az egész falu, Zsozsó!
norbert1970
2022. október 11. 21:06
Mindíg tudtam hogy a németeknek vettétek a plussz gázt.
tapir32
2022. október 11. 19:33
A háború mellett a defetista ellendrukkerek gerjesztik az inflációt. Erkölcstelen álláspont az államcsődnek, a gazdaság tönkremenetelének drukkolni! Belegondoltak az ilyen alakok abba, hogy hány ember élete és munkája menne tönkre? Vagy a kommunista demagógiát követik? Mindegy, hogy hány ember hal éhen, a maradék a kommunizmusba jut. A világ etikus fele békét akar nem háborút. Mióta etikus emberek halálát, megnyomorodását akarni? A probléma mindig ugyan az. Egy absztrakt elv vagy az emberek élete a fontosabb? Én mindig az életet választom. A dolgokat utólag helyre lehet hozni, rendezni lehet de, feltámasztani nem lehet senkit sem.
masikhozzaszolo
2022. október 11. 16:49
Megállapodás az Unióval lesz. Pénz meg Kínából, Koreából, Japánból, araboktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!