1975-től összesen 41 különböző ügynök jelentett Moldova Györgyről

2022. június 13. 10:18

Az állambiztonsági jelentések szerint a „Bolygató” fedőnéven szereplő író a szerzői estjein „fellázító tevékenységet” folytatott.

2022. június 13. 10:18
null

Moldova Györgyöt „Bolygató” fedőnéven 1975-től kezdődően vonták ellenőrzés alá, 41 különböző ügynök jelentett róla, derül ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) Facebook-bejegyzéséből. A Telex cikke szerint június 4-én elhunyt szerzőt azért figyelték meg, mert

Az ÁBTL által közzétett egyik jelentésben például ez olvasható: „Szerzői esteken tanúsított magatartásával, kétértelmű politikai tartalmú megnyilvánulásaival hallgatóságának a társadalmi rendszerünkről alkotott véleményét negatív irányba befolyásolja.”

Baloldali rokonszenvét soha nem titkolta

Moldova György 1952-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakára járt, 1957-ben letett államvizsgái után viszont a diplomáját már nem vehette át. Diplomamunkáját ugyanis a Rajk-perről írta, és azt osztályfőnökének, Háy Gyulának olvasta fel, akit azonban az 1956-os forradalomban és szabadságharcban játszott szerepéért „menet közben” letartóztattak, az új osztályfőnök pedig ragaszkodott ahhoz, hogy Moldova változtasson témát. Ő erre nem volt hajlandó, és a főiskolát otthagyva bányásznak állt. Diplomáját csak jóval később, 1986-ban vehette át.

1958-ban a filmgyárba kerül dramaturgnak, 1964-től szabadúszó íróként dolgozott. Rendkívül termékeny író volt, félszáznál több szépirodalmi, harmincnál több riportkönyve jelent meg, több mint tízmillió általa írt könyv kelt el, és több színdarabját is bemutatták.

Moldova soha semmilyen politikai pártnak nem volt tagja, baloldali rokonszenvét azonban soha nem titkolta.

Nagy vihart kavart például Kádár Jánosról írott munkája, és sarkos kijelentései is nagy feltűnést keltettek: hevesen tagadta az egykori pártfőtitkár bűneit, akit proletár szentnek is nevezett.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csallokoz
2022. június 14. 16:57
Jómagam biztos voltam benne, hogy figyelik, de abban is, hogy Moldova tudott róla. Aczél György 1974-ben egy banketten figyelmeztette is arra, hogy vigyázzon "mit mond". Nem csak ő kedvelte. Konzekvens volt.
MZperXXL
2022. június 14. 16:19
Azért az kérdéses számomra, miért nem lehetett a szélütése után kórházba vinni, hogy legalább intravénásan tudják táplálni. Ha több, mint egy hétig étlen-szomjan feküdt (nem tudom, csak feltételezem, ha otthoni körülmények között vegetált, túl sok folyadékot és táplálékot nem lehetett a gyomrába juttatni), azért az kegyetlen, egy ilyen idős embernek főleg.
sarzal
2022. június 13. 17:59
még mindig többre tartom mint azon haszonélvezőket akik 90-ben egyik napról a másikra elkezdték oktatni a demokráciát meg a piacgazdaságot....ha baloldali volt és ott is maradt akkor inkább becsülendő mint a szélkakasok
tevevanegypupu
2022. június 13. 14:45
Ezen miért csodálkozik bárki is? Érte aggódtak nem ellene. Egyébként egymást nyirták a kommunisták a legnagyobb gyönyörűséggel. .nekik a mozgalomon belüli izélgetés legalább akkora gyönyörűséget okozott mint a homoszexuálisnak egy nyári szombat (napnyugta után) a romkocsmában..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!