Húsz éve hunyt el Hofi Géza

2022. április 10. 14:55

A humor nagymestere 2002. április 10-én halt meg. Portré.

2022. április 10. 14:55
null

Húsz éve, 2002. április 10-én hunyt el Hofi Géza Kossuth-díjas előadóművész, a magyar kabaré kiemelkedő tehetségű, népszerű egyénisége, a humor intézményesült mestere. Hoffmann Géza néven született 1936. július 2-án Budapesten. Az érettségit követően

háromszor is sikertelenül felvételizett a színművészeti főiskolára,

de a színész szakmától ez sem vette el a kedvét. Porcelángyári munkásként helyezkedett el, s katonai szolgálata után beiratkozott Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, emellett játszott a kőbányai téglagyár színjátszó csoportjában.

1960-ban a Fészek Klubban megkereste Szendrő Józsefet, a debreceni Csokonai Színház akkori igazgatóját, aki (immár Hofi néven) szerződtette. A kis színházi szerepek, a beugrások azonban nem elégítették ki, az előadások után parodizálta a színpadon felvonultatott karaktereket. E paródiák sikerén felbuzdulva 1963-ban visszaköltözött a fővárosba, s mind nagyobb sikerrel vállalt fellépéseket, az Országos Rendező Irodától kapott működési engedéllyel vidéki városokban is szerepelt paródiáival. 1967-től dolgozott Koós János táncdalénekessel, párosuk hatalmas sikereket aratott, Macskaduett című számukból a hetvenes években Nepp József rendezett rajzfilmet.

A kiugrást a Magyar Rádió 1968-as szilveszteri műsora hozta meg számára, itt a táncdalfesztivált, annak legnépszerűbb énekeseit parodizálta. 1970-ben szerződött a Komlós János vezette Mikroszkóp Színpad társulatához, ahol előadásai telt házzal futottak. A televízióban is foglalkoztatták, emlékezetes siker volt Rózsa Sándor-paródiája, s több éves huzavona után az MTV levetítette Kádár-paródiáját is.

Komlós halála után, 1982-ben elhagyta a Mikroszkópot, a következő évben a Madách Színház tagja lett. A Madách Kamarában Hofélia című önálló estjét ötszázszor játszotta óriási sikerrel, műsora lemezen is megjelent. Az 1987-től futó Élelem bére című darabja még ezt is túlszárnyalta: 2001 májusára elérte az 1500. előadást. Mindkettőnek ő volt az írója és szerkesztője, így szinte mindegyik előadás egyedi volt, napról-napra változott,

Hofi az aktualitásokat, a napi eseményeket is beleszőtte műsorába egy-egy félmondattal.

Sikereinek titka a közönséggel való szoros kapcsolat, a közélet eseményeinek kíméletlen, de mégis kedves és közérthető kifigurázása, a gyors reagáló képesség volt, poénjai generációk számára váltak szállóigévé. Gyilkos humorral figurázott ki mindent és mindenkit, aki vagy ami arra érdemes volt, baloldali nézeteit soha nem titkolta. Számos lemeze jelent meg (amelyek rendre aranylemezzé váltak), az első 1970-ben Hofi címmel, – a magyar hanglemezkiadás történetében ez volt első olyan felvétel, amely a humor műfajában készült. Állandó résztvevője volt a szilveszteri rádiókabaréknak. Sikere a rendszerváltást követően is töretlen maradt, műsorainak hangvétele és stílusa, egyéni humora mit sem változott, egyszemélyes intézménnyé vált. Korát megelőzve kitalálta a ma stand-up comedynek nevezett műfajt, pályatársai szerint egyetlen szakmai besorolás sem érvényes munkásságára,

ahogy mondták, foglalkozása egyszerűen: Hofi.

Munkásságát, szakmai teljesítményét 1970-ben és 1973-ban Jászai Mari-díjjal, 1977-ben érdemes művész, 1988-ban kiváló művész címmel ismerték el. 1979-ben neki ítélték a Karinthy-gyűrűt, 1987-ben eMeRTon-, 1995-ben Déryné-díjat kapott. Hatvanadik születésnapja alkalmából, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki, 1998-ban pedig megkapta a Kossuth-díjat. 1997-ben a közönség a Halhatatlanok Társulatának tagjai közé választotta, s lábnyomát rögzítették a pesti Broadwayn. 2001-ben Pro Cultura Urbis díjat vehetett át több évtizeden átívelő töretlen művészi pályájáért, jellegzetes figurái megteremtéséért, különleges egyénisége és a sajátosan magyar humor sikeres ötvözéséért.

Egészsége a kilencvenes évek második felétől fokozatosan romlott, átesett egy szívinfarktuson, egy szemműtéten, ám amint állapota engedte, színpadra lépett. 2002 februárjában visszatért a világot jelentő deszkákra, 2002. április 7-én játszott utoljára a Madách Kamara színpadán.

2002. április 10-én hajnalban, álmában érte a halál. A Farkasréti temető művészparcellájában helyezték örök nyugalomra, emlékét a Nagymező utcában felállított szobor is őrzi. 2011-ben az Örkény Színházban felavatták gránitban megörökített lábnyomát, 2021 júliusában, 85. születésnapján emléktáblát avattak a budapesti Anker közben egykori lakóhelye falán. Rádiós és televíziós felvételeinek újrajátszásai bizonyítják, hogy humora változatlanul népszerű és aktuális napjainkban is. Tiszteletére kisbolygót neveztek el 180857 Hofigeza néven.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csendőr
2022. április 11. 07:47
Kádár udvari bolondja volt,aki levezette a feszültséget."Jól megmondta a Hofi"aztán minden ment ugyanúgy tovább.
az ember
2022. április 11. 00:46
Ha egy hétköznapi ember mondja a szocializmusról, amit Hofi, akkor agyonverik, ellehetetlenítik. Tehátnem volt hiteles előadó. Azonkívül emberileg nulla, egy sértődös fasz volt, ezt kár szépíteni.
Robertoo
2022. április 11. 00:12
Egy zseniális kommunista volt. Ki nem sz@rja le?
amca
2022. április 10. 23:17
Néha keresztülmegyek Kaszón ,ahol a híres komcsi etsak vadásztak ,ingyen bérmentve. Köztük Hofi elvtárs is ,akinek telefonja jött Pestről. Mivel még nem volt Mobil, a fővadász kihúzta neki a tyúkbelet. Ilyen volt az igazi prli Hofi. Nekem csk az marad,mivel én szedtem a gyapotot Hortobágyon,14 éves koromban. Barátom rosszabbul járt. Ő ott született.Lenin tanya,luxusüdülő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!