Hibrid hadviselés állhat a magyarországi bombariadók sorozata mögött?

2022. április 24. 08:52

A biztonságpolitikai szakértő szerint az is elképzelhető, hogy egyesek a Fidesz újabb kétharmados győzelmét igyekeznek ilyen módon megtorolni.

2022. április 24. 08:52
null

„A bombariadókkal a zavarkeltés vagy éppen a közbiztonságba vetett hit megingatása a cél” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Horváth József. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója valószínűsíti, hogy

külföldről vezérelt, összehangolt akciókról van szó, hiszen a napokban Szerbiában is történtek hasonló incidensek.

Ám nem ez az egyetlen lehetséges opció.

A büntető törvénykönyv súlyosan bünteti a közveszéllyel való fenyegetést

Horváth szerint lehetnek például olyanok, akik a Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelmét így akarják megtorolni.

„Ezeknek az embereknek az elmeállapotát most nem elemezném, maradjunk annyiban, zavaros gondolkodásúak. Ők nem mérik fel, hogy milyen következményei lehetnek egy-egy bombariadó bejelentésének. A büntető törvénykönyv súlyosan bünteti a közveszéllyel való fenyegetést” – részletezte a szakértő.

„A fenyegetőzők, ha követelést is megfogalmaznak, akkor már terrorcselekményről van szó , ami már lényegesen súlyosabb büntetéseket von maga után” – hívta fel a figyelmet Horváth József. A szakember ismertetése alapján az elkövetők egyelőre nem fűztek követelést a bombafenyegetésekhez, és robbanóeszközt sem találtak a tűzszerészek.

A háborúból való kimaradásunkat is büntethetik így

„A másik opció –  miután közvetlen környezetünkben háború zajlik –,  hogy hibrid háborús módszerekkel, mint amilyen a sorozatos bombariadók bejelentése,

Ne felejtsük el, hogy Szerbiában is voltak a napokban bombariadók”

− magyarázta.

Horváth József szerint azt se hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy közvetlenül a választások előtt milyen mértékű vehemenciával követelték az ukránok, hogy szállítsunk fegyvert, lőszert, és hogy vegyünk részt a háborúban.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, pénteken összesen négy nagy forgalmú helyet zártak le bombariadó miatt, ugyanis délelőtt

bombafenyegetés érte a Szeged Plázát, a Győr Plázát, a budapesti Corvin Plázát és a Népliget buszpályaudvart is.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. április 24. 14:01
Frusztrált zavarkeltés kísérletek. Néhányan sikítófrászt kaphattak április 3-a éjjelén, és úgy maradtak. Remélem jón néhány millióra megbasszák az elkövetőket..
nempolitizálok
2022. április 24. 13:33
Azokat kellene megtalálni, akik e mögött állnak.
Phm045
2022. április 24. 12:21
Kideríteni, csendben megöngyilkolni......
Nuttika
2022. április 24. 11:54
Nem csak az említett helyeket érte. Mi a Westendbe mentünk be, ahol még az összes wc le volt zárva és a boltok nagyja se volt nyitva. Mobiltokot néztem a nagynénémnek és annak a boltnak az eladója, ahol találtunk megfelelőt árulta el, hogy e-mailben bombával fenyegetőztek, ezért küldték ki őket. És ő mondta, hogy más plázákról is hasonlóakat hallott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!