Megnyerte az előválasztást, mégis visszalépett a Gyurcsány-párti jelölt

2022. február 09. 13:40

A DK-s Horváth Roland döntése sokakat meglepett, hiszen még Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is személyesen kampányolt mellette.

2022. február 09. 13:40
null

Egészségügyi okokra hivatkozva lépett vissza nemrég Horváth Roland Károly, a Bács-Kiskun megyei 5. sz. országgyűlési egyéni választókerületben rendezett előválasztás Gyurcsány-párti győztese – emlékeztet keddi írásában az Adatradar. Mint a portál fogalmaz, Horváth visszalépése már csak azért is meglepő, mert korábban a DK-vezér és felesége, Dobrev Klára is személyesen kampányolt mellette.

Érsekhalma korábbi polgármestere nem árult el részleteket az állapotáról, közleményében csupán annyit írt: a DK vezetésével közösen hozta meg a döntést.

A portál hozzáteszi: „helyben, Kiskunhalas és Bácsalmás vidékén mindenesetre azt rebesgetik, más okai is lehettek annak, hogy Zuschlag János egykori elvtársa, az elképesztő mértékű birtokhálózattal rendelkező vállalkozó az utolsó pillanatban visszavonulót fújt.”

Előzmények

Horváth előválasztási életrajza szerint 2002-től az MSZP ifjúsági szervezetének vezetője, majd 2006-tól (valójában 2007-től – a szerk.) a megyei pártszervezet alelnöke. Bár a Zuschlag-ügyben gyanúsítottként csak néhány hónappal később nevezték meg, sem ez, sem korábbi botránya (a holokauszt áldozatain való viccelődés), nem akadályozta meg a Bács-Kiskun megyei szocialistákat, hogy elnökké válasszák Zuschlagot.

Röviden a Zuschlag-ügyről

Emlékezetes, a Zuschlag-ügy tömören pályázati pénzek felhasználása körül forgott. Szereplői különböző programok megvalósításához kértek támogatást a Medgyessy-kormány alatt egy időben Gyurcsány Ferenc által vezetett ifjúsági és sportminisztériumtól, a megítélt összeggel pedig nem minden esetben tudtak elszámolni.

A pályázatokról azonban a tárca nem egyedül döntött. A rostálást a minisztérium egyik háttérintézménye, a Mobilitás központ végezte, aminek országos és megyei szinten Horváth Roland volt az egyik szakértője.

Emlékezetes, a Zuschlag-ügy tömören pályázati pénzek felhasználása körül forgott. Szereplői különböző programok megvalósításához kértek támogatást a Medgyessy-kormány alatt egy időben Gyurcsány Ferenc által vezetett ifjúsági és sportminisztériumtól, a megítélt összeggel pedig nem minden esetben tudtak elszámolni. A pályázatokról azonban a tárca nem egyedül döntött. A rostálást a minisztérium egyik háttérintézménye, a Mobilitás központ végezte, aminek országos és megyei szinten Horváth Roland volt az egyik szakértője.

Nem sokkal azután, hogy Zuschlagékat előzetes letartóztatásba helyezték, Horváth Roland is kiesett a szocialista vezetésből megyei, valamint bajai, városi szinten is. A még mindig ifjú szocialista viszont Érsekhalma polgármesterségével „vigasztalódhatott”, amit 2008-ban, időközi választáson nyert el. A mindössze félezer fős falut több mint egy évtizeden át igazgatta, s közben elképesztő mértékben nőtt az ingatlanvagyona – írja az Adatradar.

A portál hozzáteszi,

Horváth hithű gyurcsányista: megyei alelnöksége idején nyilatkozatban állt ki az őszödi beszéd és a 2006-os rendőrterror miatt sokat és sokak által támadott miniszterelnök mellett, a Demokratikus Koalícióba pedig annak alapítása pillanatában átlépett.”

Horváth és az ingatlanok

Az Adatradar szerint Horváth ingatlanvagyona 2007-től kezdett gyarapodni. Mint írják, előválasztási életrajza alapján ez több mint furcsa, abban ugyanis az áll, hogy 2008-tól a 2019-es önkormányzati választásig bezárólag csak a politikából élt (feltételezve, hogy a Sikeres Bajáért Egyesület irodájának vezetését társadalmi munkában végezte). Egy Érsekhalma méretű település esetén ez körülbelül 300 ezer forintos illetményt jelenthet havonta.

Horváth Roland vagyonnyilatkozatában ugyanakkor 19 ingatlant tüntetett fel (ebből 12-őt 1/1-es tulajdoni hányaddal), s közülük mindössze ötöt szerzett meg részben vagy egészében az előbb említett idősávon kívül

– szögezi le az Adatradar.

Eközben a DK-s politikus – szintén a vagyonnyilatkozata alapján – jelenleg a 102 ezer forintos képviselői tiszteletdíjából, az életrajza szerint 2020-ban alapított cége, a Ponty-Bau Kft ügyvezetéséért kiutalt 54 ezer forintból, valamint az egyéni vállalkozóként havonta megkeresett 1 millió forintból él. Osztalékot nem vett fel.

Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati választástól számítva a tavaly augusztusi előválasztási regisztrációjáig 20-25 millió forint bevételre tett szert. Ebből futotta neki egy Hyundai Santa Fe nevű autóra (ennek felszereltségtől függően 14 és 22 millió forint között van a listaára – a szerk.), valamint egy 782 négyzetméteres bajai és egy 711 négyzetméteres dávodi telekre, lakóházzal. Az ingatlan.com adatai szerint a hasonló méretű ingatlanok ára az előbbi esetben 14-105, az utóbbiban pedig 6 és 20 millió forint között mozog.

Az Adatradar szerint tehát nem egészen két év alatt (20-25 milliós bevétel mellett) Horváth legalább 34 millió forintot költött ingatlanra és gépjárműre. Ráadásul vagyonnyilatkozata szerint nem hitelre vásárolt,

tartozása ugyanis nincsen, kiadásai mellett pedig még maradt 14 millió forint megtakarítása is maradt, készpénzben.

 

Nyitóképen: A visszalépett Horváth Roland Károly Márki-Zay Péterrel. Fotó: Márki-Zay Péter Facebook oldala

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuper
2022. február 10. 13:48
Csoda történt! Csoda! Majd Hodász "megyéspüskök" megszenteli és megáldja! :-)))
Agricola
2022. február 10. 10:22
A Gyurcsány-párti jelölt szívét ki érheti, Ezer csodával van teli!
monalisi
2022. február 10. 09:45
Valószínűleg megijedt attól, hogy jobban fókuszba kerül a vagyonosodása, vagy mert látja, úgysem győzne.
Gyéressy Károly
2022. február 09. 19:35
De akkor mi értelme a vagyonnyilatkozatoknak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!