Új szintre lépett a magyar kézifegyverek fejlesztése

2022. január 11. 13:42

A magyar kézifegyvergyártás továbbfejlesztése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete, illetve a Neumann János Egyetem és a Diana szakképző iskola kedden Budapesten.

2022. január 11. 13:42
null

A magyar kézifegyvergyártás továbbfejlesztése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete, illetve a Neumann János Egyetem és a Diana szakképző iskola kedden Budapesten.

Ez alkalomból Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos elmondta, a magyar kézifegyvercsalád fejlesztése második fázisába érkezett, azt követően, hogy befejeződött a magyar mérnökcsoport által alkotott fegyverek tesztelése. Hangsúlyozta, a különböző fegyveres testületeknél dolgozó fegyvertechnikusok és fegyvermérnökök kedvező szakvéleményt adtak a magyar fegyvercsaládról.    

A projekt második fázisa – folytatta –, hogy a fegyverek előállítását gazdaságossá kell tenni, illetve alkalmassá kell válniuk a sorozatgyártásra, továbbá arra, hogy a nemzetközi piacon is értékesíthetővé váljanak.    

Ennek érdekében jött létre az együttműködési megállapodás: a kecskeméti Neumann János Egyetemen ugyanis például olyan anyagtechnikai kutatások folynak, ami komoly versenyelőnyt jelent. Reményei szerint a fejlesztés kevesebb mint két év alatt befejeződik, és ennek eredményeként a nemzetközi piacon is versenyképes kézifegyvercsalád alakítható ki.    

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium mindehhez biztosítja a szükséges támogatást – mondta a kormánybiztos.    

Filótás István dandártábornok, a modernizációs intézet vezetője arról szólt, hogy a mostani projektnek a fejlesztés mellett célja egy fegyverzettechnika, fegyvertervező felsőoktatási szakirány létrehozása is a gépészmérnöki szakterületen belül. A modernizációs intézet szakemberei segítséget tudnak nyújtani a tananyag kidolgozásában, illetve Táborfalván helyszínt tudnak biztosítani a gyakorlati képzés számára – fűzte hozzá.    

Kitért arra is, hogy a honvédségnek nagy szüksége van fiatal hadmérnökökre, illetve az egyre bővülő hazai védelmi ipar is egyre inkább igényli a felkészült, haditechnikai ismeretekkel rendelkező mérnököket. A védelmi iparban elhelyezkedő fiatal mérnökök részére pedig nyitott lesz a tartalékos tiszti katonai szolgálat lehetősége is – mondta a dandártábornok. Az együttműködésről szóló dokumentumot Filótás István mellett Bozó Gábor, a Diana szakképző iskola igazgatója, valamint Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora látta el kézjegyével.  

(MTI)

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. január 12. 17:09
Visszahoznám a sorozást... Nem azt hoznám vissza. Inkább valami MHSZ-t. Ahol, vagy máshol, árokátugrást, létrára, falra mászást, kúszást, fegyverismeretet, lövészetet, sebkötözést-ellátást, stb. megtanítanák. Nem tudom mennyi időben, de egy alapkiképzés jellegűt minden férfinek, akár nőnek megtanítanék. Szigorúan szívatás, baszogatás, csicskáztatás nélkül. Minimum annyit, hogy szükség esetén egy puskát rá lehessen bízni, nem lövi hasba magát. Anno a gépkocsivezetést (tgk) is preferálták, jogsija legyen. És ne legyen problémája, ha a lányszobából ki kell ugrani az ablakon, akár az 1. emeletről hajnalban.
Akitlosz
2022. január 11. 19:37
Hát Lengyelország is fejlesztett lopakodó tankot. Mégsem azzal van felszerelve a lengyel hadsereg. Sem. Magyarország meg Komondor páncélozott ABV felderítő járművet. S mennyit rendszeresített belőle a Magyar Honvédség?
Gyzoltan
2022. január 11. 19:34
Ilyen, olyan fegyverfejlesztéseken vitatkoztok, meg élőerő után sóhajtoztok... Nálunk miért nincs sorozott sorállomány? -egyes túlélők szerint túlélhető volt... Állítólag volt hadseregünk! Mi lett vele? -csak nem privatizálták? Ki tette?
bunko_jobbos
2022. január 11. 16:21
Azt viszont nagy zavarnak érzem, hogy először el kezdtük ezeket a cseh fegyvereket gyártani, aztán meg saját fejlesztés lett. Itt valaki hülye döntést hozott. Csak nem tudjuk, hogy ki, és nem is fogjuk megtudni soha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!