Márki-Zay után V. Naszályi Márta is támadja a rezsicsökkentést

2022. január 03. 19:40

„A rezsicsökkentés óriási hazugság. Kormányváltásra van szükség” – írja a budavári polgármester.

2022. január 03. 19:40
null

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének véleménye a rezsicsökkentésről már jól ismert, Márki-Zay Péter októberben, a baloldali miniszterelnök-jelöltek vitáján már egyértelművé tette álláspontját, miszerint a benzinárban semmilyen szociális komponenst nem tart indokoltnak. Úgy fogalmazott, az embereknek érezniük kell az energiaárak növekedését.

Ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést, azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra, mert végül is mindent a fogyasztókra, persze a kibocsátó, de az be fog épülni az árba” – fejtegette a HVG által szervezett, Dobrev Klárával folytatott vitán. A korábban Brüsszel-közeli energiacégek lobbistájaként dolgozó Márki-Zay az RTL által celebrált műsorban felelőtlen ígéretnek nevezte az üzemanyagárak adójának csökkentését is, majd azt magyarázta, hogy az Egyesült Államokban, amikor emelkedni kezdett a benzin ára, akkor az emberek kisebb autókra váltottak, „s nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába”.

 Most pedig a párbeszédes V. Naszályi Márta, I. kerületi polgármester támadta meg a rezsicsökkentést egy Facebook-posztjában.

A rezsicsökkentés óriási hazugság. Az áram világpiaci ára töredéke annak, amit a magyarok fizetnek érte. Az állami gázkereskedő cégek sokkal kevesebb pénzért veszik a gázt, mint amennyibe kerül a magyar embereknek. Az áram ára folyamatosan nő, miközben az infláció miatt mindenkinek kevesebbet ér a pénze, aki forintban kapja a fizetését. Eközben van, aki nagyon is jól jár azzal, hogy az állam aktívabb szerepet játszik az energiapiacon: például Orbán Viktor pénztárosa, Mészáros Lőrinc, aki eladott egy éves szinten milliárdos veszteséget termelő erőművet az államnak – túlárazva.

Úgy véli, a magyarok jelenleg sokszoros árat fizetnek az áramért és gázért, amit a kormány nagyvonalúan csökkent néhány százalékkal. A profitot az állam és a Fidesz-közeli energiacégek zsebelik be, leginkább Orbán Viktor vállalkozásai, amelyeket Mészáros néven üzemeltet.

Egy szolidáris energiatámogatási program arra összpontosítaná az erőforrásokat, hogy egy család se maradjon víz és áram nélkül. Azokat a családokat segítené elsősorban, ahol a rezsi kifizetése húsba vágó probléma” – teszi hozzá.

A polgármester kifejti: jó hír a rosszban, hogy a rezsicsökkentés nemcsak megtartható és megtartandó, de fenntarthatóbbá is tehető zöld megoldásokkal, megújuló energiaforrások használatával, szigeteléssel, az energiahatékonyság javításával.

Ahelyett, hogy a kormány az adópénzeket az energiacégeknek osztja vissza, olyan programokra lenne szükség állami szinten, mint például az I. kerületi energiahatékonysági pályázat” – szögezi le V. Naszályi.

 

Kép: MTI

 

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PanzerMeyer
2022. január 04. 14:50
A világ 8. csodája, hogy ez a liba az I. Kerület polgármestere lett. A világ 9. csodája a szavazó, aki erre a polgármesternek látszó tárgyra adta le a voksát! Tavasszal nem szeretnék több csodát látni...
Ildikó99
2022. január 04. 12:24
Nem ismerem
Ildikó99
2022. január 04. 12:24
Nem ismetem
Krupp Skya
2022. január 04. 12:13
"Nincs olyan őrült, aki ilyen üzletbe belemegy, kivéve Magyarország kormányát” – írja a budavári polgármester. Remélem olyan örült sincs aki az ÁVH-s Naszáj Mártába belemegy, ha csak nem muszáj a Naszájba belemennie.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!