A konszenzustól a fenntartható fejlődésig – kell-e félni a polarizált politikától?

2022. január 03. 07:50

Azt a látszatot keltik, mintha nem is politikai kérdésről lenne szó.

2022. január 03. 07:50
null
Csizmadia Ervin

„Az, hogy Magyarországon a konszenzus megszűnt, nem arról szól, hogy »rosszemberek« megszüntették, hanem arról, hogy fenntartható fejlődést ráépíteni nem lehetett. Talán épp azért sem, mert a rendszerváltást követő politikai érlelődés még nem volt elegendő. A nem csak részletkérdések, hanem nagy dolgok iránt érdeklődő olvasó számára nem meglepetés, ha azt mondom, hogy korunk egy gyakran használt szlogenje, szóösszetétele a »fenntartható fejlődés«. Ezt a gondolatot sokféle formában hallhattuk az elmúlt évtizedekben, kezdve talán a 60-as évektől, a Római Klub jelentéseivel és elérkezve napjainkig, mikor is a klímakatasztrófa megelőzésére, és egy új típusú gazdasági és társadalmi rend kialakítására használják.

Követve a fenntartható fejlődés toposzának eszme- és társadalomtörténetét az olvasónak könnyen támadhat olyan érzése, hogy itt valami politikafölötti kategóriáról van szó, s azok, akik használják, erre rá is erősítenek, azt a látszatot keltve, hogy itt voltaképpen nem is politikai kérdésről van szó. Olyan kérdés tehát ez, ami fontosabb, mint a politika, és ha az érintettek (kik is ők valójában?) ebben meg tudnak egyezni, akkor a politikai problémák jó része is megoldódik.«”

MTI Fotó: Balázs Attila

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2022. január 03. 10:43
És, most akkor mi legyen?
zakar zoltán béla
2022. január 03. 10:21
az is-is karalábé
Berecskereki
2022. január 03. 08:37
bullshit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!