Ilyen lesz a megújuló Budavári Palota

2021. december 03. 13:12

Századfordulós állapotára állítják majd vissza.

2021. december 03. 13:12
null

Befejeződött a Budavári Palota részletes felmérése, s egyúttal megkezdődött az épületegyüttes helyreállításának tervezése – írja pénteki közleményében a Várkapitányság.

A Hauszmann Program keretében megújuló épületet századfordulós állapotára állítják vissza. „A századfordulón az egymásból nyíló terekkel összesen 250 méteres térsor jött létre az épületben a dunai oldalon, ami a krisztinavárosi szárny irányába is folytatódott, összesen mintegy 350 méter hosszan. Ez a versailles-i kastély után a második legnagyobb volt Európában” – idézi fel a közlemény.

A második világháborúban megsérült épületeket a kommunizmus alatt erősen átalakították, többek között az addigi nyitottság is megszűnt.

A Várkapitányság közleményében az áll, hogy a Szent István-terem és a déli összekötő szárny rekonstrukciója során felújítása során nagyon értékes tapasztalatokat szereztek. „Mára végeztünk a palota teljes műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális felmérésével. Ez hosszú évtizedek óta váratott magára. Most már pontosan ismerjük a háború utáni átalakításokat, a közművek állapotát és elhelyezkedését” – írják.

Az épületegyüttes helyreállításának tervezését Gutowski Robertre bízták, aki építész irodájával már több kiemelkedő projekten is dolgozott már. Az irodának több nemzetközi és hazai díja is van.

Fotó: Várkapitányság

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Láncfűrészes Attasé
2021. december 04. 14:40
Minden ráköltött fillér sokkal jobban visszajön ebbe a cifrapalotába ölve, mintha pl. az oktatásba tennék a pénzt, mondjuk lennének esetleg fizikatanárok. Vagy mondjuk a budapesti vasúti infrastruktúrába is ölhetnék, de tudjuk, csak a prolik vonatoznak. A Fradika megkapta már a 150 milliárdos ajándékot, mert csak, mer' az jár a zigazmagyar Fradikának?
panyigai péter
2021. december 04. 12:55
Ezeknek egyszerűen ez tetszik.
mucsay
2021. december 04. 03:18
szép
amca
2021. december 03. 14:52
Pesti prlik megörülnek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!