A gyermekes katásoknak, ekhosoknak, egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek is jár az adóvisszatérítés

2021. október 01. 08:30

Megjelent a családi adóvisszatérítésről szóló kormányrendelet.

2021. október 01. 08:30
null

A szülők többsége már 2022. február 15-ig visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját – tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t. Az államtitkár közölte:

a legtöbb szülőnek semmilyen teendője nem lesz, a NAV automatikusan kézbesíti a visszajáró összeget február 15-ig.

A nagy többség mindenféle adminisztrációtól mentesen jut a pénzéhez: ők azok, akik a családi pótlékot kapják, és jellemzően bérből, fizetésből élnek.

A családi pótlékhoz hasonlóan érkezik az adóvisszatérítés

Az érintettek száma elég magas, hiszen jelenleg több mint egymillió szülő kap családi pótlékot. Az adóvisszatérítés a legegyszerűbb módon, pontosan úgy érkezik meg február 15-ig, ahogy a családi pótlék is: akinek bankszámlára, annak a NAV átutalja a visszajáró adó összegét, akinek a postás viszi, az, az adóvisszatérítést is készpénzben kapja.

A magyar adóvisszatérítés az Európai Unióban a legszélesebb körű családoknak járó adóügyi intézkedés,

hiszen nemcsak annak a szülőnek jár vissza az adó, aki a családi pótlékot kapja, hanem annak is, aki szintén jogosult az ellátásra, így például a házastársnak is.

A katások és ekhosok is a kedvezményezettek között

Az adóvisszatérítést az úgynevezett összevontan adózó jövedelemből lehet érvényesíteni, tipikusan ilyen a munka-, a vállalkozói és mezőgazdasági őstermelői jövedelem, illetve ide tartozik az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem is. De a gyermeket nevelő katások és ekhosok is visszakapják befizetett adójuk egy részét. A katásoknak tételes adójuk egynegyede, az ekhosoknak a jövedelmükből levont adó mintegy kétharmada (az ekho-alap 9,5 százaléka) jár vissza.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner archív
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2021. október 01. 10:10
A liPsik fel fognak robban dühükben. Újra beindul az álhír gyár: adózni kell utána, mindet vissza kell adni májusban, stb.
Falfirka
2021. október 01. 09:16
nem tudom elképzelni, hogy a kormány ennyi pénzt ad az embereknek, amikor a fidesz mindent ellopott. zseniális ez a kormány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!