Özönlenek az emberek megtekinteni az újjáépített Szent István-termet

2021. szeptember 01. 12:23

Kiemelkedően magas a közönség érdeklődése.

2021. szeptember 01. 12:23
null

Már több mint tizenegyezren tekintették meg a Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi helyiségét, a századfordulós formájában újjáépített Szent István-termet és a hozzá tartozó kiállítást augusztus 20-i megnyitása óta. A Szent István királyról elnevezett terem a magyar iparművészet csúcsteljesítménye volt a 19-20. század fordulóján, azonban a második világháborúban megsemmisült. A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett történelmi tér és a hozzá tartozó kiállítás augusztus 20-án nyitotta meg kapuit, és

a hónap végéig ingyenesen volt látogatható

– emlékeztetett az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a Várkapitányság. Mint felidézték, a helyszín szűk befogadóképessége ellenére is kiemelkedően magas volt a közönség érdeklődése, a 12 napos időszak alatt a Várkapitányság tárlatvezetésein több mint tizenegyezer ember vett részt a világ minden tájáról.    

Részletek

Az újraalkotott teremben megcsodálható az ország legnagyobb Zsolnay-kandallója, a Strobl Alajos eredeti alkotása alapján formázott Szent István-mellszobor, az Árpád-házi királyokat és szenteket bemutató különleges képek, de a csillárokat, a kazettás mennyezetet és az egyedi,

intarziás padlót is a legkiválóbb mesterek készítették

– hangsúlyozza a közlemény. A Budavári Palota csodája elnevezésű tárlaton Aba-Novák Vilmos egy korábban kiállításon még nem látható festményét és Szent István 1635-ben, Rómában készített hermáját is megtekinthetik a látogatók, akik Havadtőy Sámuel világhírű magyar művész kortárs installációján keresztül megismerkedhetnek az államalapító király Imre herceghez írt intelmeivel is.    

A közlemény szerint augusztusban egyaránt népszerű volt a Budavári Palota A épületében ingyenesen látogatható, A Hauszmann-sztori című kiállítás, amelyet szintén csak ebben a hónapban tízezernél is többen látogattak meg. A Várkapitányság kiállításán multimédiás technológiával, a régmúlt felelevenítésével ismerhető meg a városrész fénykora, amikor a dualizmus időszakában Hauszmann Alajos építész újraálmodta a Budavári Palotát és környezetét. A fénykor mellett feltárulnak a világháborús pusztítások és az azt követő időszak tudatos rombolásai is. A tárlat a budai Vár mostani újjászületését, a Nemzeti Hauszmann Program keretében történő építkezéseket is bemutatja. A Szent István-termet és a hozzá kapcsolódó kiállítást szeptember 1-jétől bővített, 1 órás, személyes vagy digitális tárlatvezetéseken lehet megtekinteni, melyekre jegyeket a helyszínen, illetve a https://szentistvanterem.hu oldalon lehet váltani.

(MTI)

Fotó: MTI/Komka Péter

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pitypangocska
2021. szeptember 02. 09:37
Egy kedves ellenzéki legyen szíves sorolja már fel, hogy mit köszönhetünk a Gyurcsány-Bajnai érának! Kérem, legyen szíves tegye közzé ezen a helyen, miket kaptunk tőlük (könnygázon és gumibotozáson kívül).
Pitypangocska
2021. szeptember 02. 09:32
Köszönöm a kormánynak. Ahogyan köszönöm a Román Csarnokot, a Várkert Bazárt, a Seuso- -kincseket, a Munkácsy Krisztus-trilógiáját, a Zene Házát stb. Hálás vagyok, és ennek megfelelően fogok szavazni.
Sincero
2021. szeptember 02. 02:47
Fletó, karácsony, márki-zay, jakab, fegyőr és a többi "magyar' - ki-ki majd az internet magányában, az éj leple alatt titokban megnézi a fényképen a Szent István-termet, és "magában felsóhajtva" azt mondja: "Lehet, hogy elszúrtam valahol...?"
Ninini
2021. szeptember 01. 14:02
Majd jön a Deutsche Welle és megmagyarázza három spontán ellenzéki politikus uccajemberével, hogy ez nettó nácizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!