Már építik a József Főhercegi Palota alapját a budai Várban

2021. szeptember 27. 08:07

A csodálatos épületet az eredeti tervek szerint építik újjá.

2021. szeptember 27. 08:07
null

A PestBuda számolt be arról, hogy megkezdődtek József főherceg egykori palotájának az alapozási munkálatai a budai Várban, a Szent György téren. Hozzátették: az épületet a Nemzeti Hauszmann Program keretében, az eredeti tervek szerint építik újjá. A kivitelező Magyar Építő Zrt. tájékoztatása szerint megkezdődött az egykori József Főhercegi Palota alapozása a Szent György téren.

Emlékeztettek: az egykori épület a Szent György tér nyugati, Krisztinavárosra néző oldalán állt, szemközt a Sándor-palotával. A palota közvetlen elődjét gróf Teleki József építtette 1789-ben klasszicista stílusban. 1892-ben került a Magyar Királyi Honvédség egykori főparancsnoka, Habsburg–Lotaringiai József Károly Lajos főherceg tulajdonába, ekkor historizáló stílusban alakították át a Korb és Giergl tervezőpáros tervei alapján. Az épület ekkor nyerte el azt az alakját, amelyet most rekonstruálnak.

Hozzátették, hogy Budapest 1944-es ostroma idején a nyugati homlokzatot több belövés is érte, de a felújítása nem történt meg. Először munkásszállót alakítottak ki benne, majd 1968-ban teljesen elbontották. A telek helyén sokáig csak egy látogatók elől elzárt romkert emlékeztetett arra, hogy itt egykor gyönyörű palota állt, írják.

Kép forrása: Nemzeti Hauszmann Program

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feri70
2021. szeptember 28. 11:29
Honnan van erre is pénz, ha a Fidesz mindent ellop?
Dr. Grünfeld Ráhelné
2021. szeptember 27. 16:04
Roma integrációra és bérlakásépítésre kellene fordítani a pénzt meg ezt az üres, lepukkant telket.
Láncfűrészes Attasé
2021. szeptember 27. 12:59
Szép, szép, sokkal inkább ez, mint a szürke látszóbeton tűzoltószertár, tudjuk, hogy kell a vadászkiállítás meg a többi demózás mellé, de mIre fogják használni és mennyiért? Tekintve, hogy főhercegek nincsenek már, mint ahogy a magyar koronához sincs király. Van erről koncepció? Egy szépen körbezárt magyar Kreml lehet a vízió, szimbolikusan és konkrét értelemben is.
airmax
2021. szeptember 27. 10:37
Régen is sokszor voltam a várban, és mindíg szomorúsággal töltött el az egykori hadügyminisztérium fekete füstös, romos épülete... Most már azt is építik... De az egykori vöröskereszt székházat is mondhattam volna...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!