Balog Zoltán: A protestánsok imádkoznak, hogy áldás legyen a pápalátogatás

2021. szeptember 09. 19:48

Az intézmény helyett az Isten-ember kapcsolatot előtérbe helyező egyházra van szükség a 21. században – mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke.

2021. szeptember 09. 19:48
null

A református püspök azt követően nyilatkozott, hogy csütörtök délután részt vett a Karpaczi Gazdasági Fórum egyházi témában tartott panelbeszélgetésén. Balog Zoltán kiemelte: katolikus beszélgetőtársaival egyetértettek abban, hogy az embert személyesen megszólító egyház képes valódi változást elérni. Mint mondta, a beszélgetésen elhangzott, hogy a lengyel egyházi statisztikai hivatal felmérése szerint sokan,

akik kritikusak az egyházzal és szükségtelennek tartják, éppen azokat az értékeket szeretnék látni a társadalomban, amelyeket az egyház képvisel.

Van tehát egyfajta meg nem értés a társdalomban, és ez oka lehet a Lengyelországban is egyre  erősebb egyházellenes támadásoknak.    

Az egyháznak van mondanivalója a 21. században

Mindeközben az egyház azzal a biztos öntudattal van jelen a lengyel társadalomban, hogy van mondanivalója az embereknek, hogy a 21. századi ember kérdéseire is képes válaszokat adni. A református püspök szerint az egyházi tanítás nem csak, sőt nem is elsősorban tantételeket jelent.

Az „élet nagy kérdéseire ad választ”, mint a belső béke, az élet védelme, a gyermekek nevelése, a házasság, a család megerősítése.

Ezekre az „életsegítségekre” pedig a 21. század emberének nagy szüksége van. A református püspök elmondta: katolikus beszélgetőtársai egyetértettek abban, hogy reformációra van szükség az egyházon belül, és a szükséges változást abban látták, hogy az egyházat nem mint intézményt, hanem mint az embereknek nyújtott segítség eszközét kell megerősíteni, előtérbe helyezni.    

A reformáció nem progresszió

Balog Zoltán kiemelte: a protestáns álláspont szerint a reformáció nem progresszió, nem a modernség hajszolása, igyekezet, hogy lépést tartsanak a világgal.

„Ez pedig azt is jelentheti, hogy olyan értékeket konzerválunk, amelyek ma nem tűnnek korszerűnek, de holnapután mégis szükség lesz rájuk” – fogalmazott. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy ezeket az örök értékeket olyan nyelven mondja el az egyház, amelyen a 21. századi ember megérti. Balog Zoltán szólt arról is:

Magyarországon különleges helyzetben vannak az egyházak

Nincs Európában még egy kormány, amelyik annyi intézményt biztosított volna az egyházaknak, mint a magyar. Ez hatalmas lehetőség az egyházaknak, ugyanakkor kísértés is, hogy elkényelmesedjenek. Az egyházaknak oda kell figyelniük, nehogy az állami védőernyő biztonságában elhanyagolják Jézus Krisztustól kapott evangelizációs feladatukat. Ferenc pápa magyarországi látogatásáról és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról szólva azt mondta,

a protestánsok azért imádkoznak, hogy áldás legyen az országnak a pápalátogatás és a kongresszus.

Minden, ami az embereket vagy egy közösséget közelebb viszi Krisztushoz, jó az egész országnak és az abban élő többi közösségnek is – monda, hozzátéve, az eucharisztiában éppen ez a Krisztushoz közelítő meghívás van jelen.    Balog Zoltán elmondta azt is: múlt héten a Vatikánban találkozott Ferenc pápával, aki nagyra értékeli, amit Magyarország az üldözött keresztényekért tesz, és látogatása ennek elismerése is.

(MTI)

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik