A Szegedi tükörponty is uniós oltalmat kapott

2021. szeptember 08. 11:11

Védett elnevezés lett a magyar hal neve.

2021. szeptember 08. 11:11
null

Az Európai Bizottság szerdán kihirdetett rendeletével a „Szegedi tükörponty” védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett „Szilvásváradi pisztráng”, „Akasztói szikiponty” és „Balatoni hal” után a negyedik magyar édesvízi hal elnevezés, amely uniós oltalmat nyert, amely

hozzájárul a halfogyasztás népszerűsítéséhez

– közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel. A „Szegedi tükörponty” oltalom alatt álló földrajzi jelzés a Szegedi tükrös ponty államilag elismert pontyfajtából tenyésztett élő halra, illetve annak húsára vonatkozik. Tenyészterülete Szeged városától északra fekvő Fehér-tóra, mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő, 2000 hektár területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer.    

A „Szegedi tükörponty” hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes. Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők. A filézett „Szegedi tükörponty” 2011 óta viseli a „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) védjegyet, filézve igen kedvelt a vendéglátók és a fogyasztók körében, nélkülözhetetlen alapanyagul szolgál a híres Szegedi Halászléhez. A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információk érhetőek el a www.gi.gov.hu honlapon - tájékoztatott a minisztérium.

(MTI)

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
delphinus
2021. szeptember 08. 20:59
Nagyon zsírosnak néz ki, persze jobb egy éppen kifogott kövér mint egy több napos akváriumban áztatott pláne leölt és feldarabolt, az elpusztultról ne is beszéljünk példány.
dorkoka
2021. szeptember 08. 19:13
Kár a gőzért- a körösi vadponty a legfinomabb. Az a híres piros hasú bottörő ragadozó amelyik a sodrásba beáll.
Kanmacska
2021. szeptember 08. 18:46
Nincs valami kitétel? Mondjuk,hogy csak LMBTQ-sokat tükrözhetnek?
Bell & Sebastian
2021. szeptember 08. 14:08
De mitől lett ilyen lapos? Én a bálnára gyanakszom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!