Szeptember elejére megtízszereződhetnek a fertőzések Magyarországon

2021. július 13. 16:22

Zacher Gábor szerint őszig még 2-2,5 millió embert kellene beoltani, mert a nyárnak hamarosan vége, a vírusvariánsok pedig az egész világot fenyegetik.

2021. július 13. 16:22
null

Boldogkői Zsolt virológus szerint a Sinopharm-vakcina antitestmérésre vonatkozó eredményei alapján úgy tűnik, hogy a hatvan év felettiek 20-30 százalékánál, míg a nyolcvan év felettiek 50 százalékánál nem alakult ki megfelelő védettség - hangzott el az RTL Klub hyíradójában, ahol a lehetséges negyedik hullám kapcsán Zacher gábor nyilatkozott.

Nem elég az 5,5 millió

A főorvos szerint idehaza körülbelül még 3 millióan nincsenek beoltva, „az oltási hajlandóság megállt, ráadásul olyan, mintha a kormány elengedte volna az oltást – ez nagyon nem jó” – mondta. A főorvos szerint így Magyarország  egyre lejjebb csúszik az oltási listán, és „bizony a tudósok és a nemzetközi szervezetek (például Egészségügyi Világszervezet, azaz WHO) figyelmeztetései nem pártpolitkát tükröznek, hanem valós veszélyt”. Hangsúlyozta, hogy nem elég az 5,5 millió beoltott. „Nem elég a kommunikáció, továbbra is hiányolom az érthető, informatív tájékoztatást, és azt, hogy az oltást szinte házhoz vigyék” – mondta Zacher Gábor.

A főorvos szerint az oltási kampány nagyon jól indult, és „nagyon szerencsés”, hogy már ennyien (köztük gyerekek és tinédzserek is) kaptak vakcinát. Ugyanakkor az emberek még mindig nincsenek tisztában az oltások működésével, milyenségével, márpedig

a kommunikációnál most nincs fontosabb – figyelmeztetett. 

Kellene harmadik oltás

„Szintén fontos leszögezni, hogy mindenki másképpen reagál az oltásra, ami nem nyújthat 100 százalékos védelmet. Ugyanakkor nagy probléma, hogy azoknak, akiknek a kínai vakcinától nem alakult megfelelő védettségük, nem kaphatnak harmadik oltást. Igenis kellene harmadik oltás, és nem egy nagyváradi Tesco-parkolóba kell megkapniuk ezt a magyaroknak” – fogalmazott arra utalva, hogy

egyesek Romániába utaztak, hogy felvegyék a harmadik oltást. 

„Útközben láttam ma egy fesztivál szlogenjét, idézem: »mindent bepótolunk!«. Hát, remélem, hogy ez tényleg csak a bulira vonatkozik. És ez most szól a koncerteknek, négyszáz fős esküvőknek, és pláne a külföldi kiruccanásoknak. Egyre több ország szigorít, és a korábban idézett oltási ranglista azért is fontos, mert ha itthon csökken az oltási hajlandóság, és folyamatosan romlik a pozíció, nem sokáig lesz zöld besorolásban Magyarország. Bár, ha engem kérdeznek, egyébként is azt mondom: keressünk belföldi úti célt, bírja ki a magyar tenger nélkül az idei nyarat, mert baj lesz! Mert negyedik hullám lesz, a kérdés csak az, hogy mikor és milyen” – mondta Zacher Gábor.

Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2021. július 14. 06:51
Leírom, én mit gondolok erről az egészről (vélemény!): - Vírus van, létezik, és fertőz, sajnos gyerekeket is, akiket nem lehet oltani (és nem tudom biztosan, hogy ha lenne nekik oltás, mit kockáztatok a beadásával! Magyarázat kellene erről). - Továbbra is van nálam maszk, és zsúfoltabb helyeken fel is teszem. Ennek az a tapasztalat az alapja, hogy a maszkos időszakban nem volt sem influenzám, sem torokgyulám, sem náthám. Amióta letettük a maszkot, két megfázást is benyaltam (sokat utazom BKV-n). Tudatában vagyok annak, hogy a maszk elvileg nem engem véd meg, hanem tőlem véd másokat, de mégis valahogy engem is véd, ez a tapasztalat. - Lesz negyedik hullám, mert a környező országokban is van, és nálunk is van 3 millió beoltatlan ember, akik akadály nélkül behozhatják. Remélem, nem lesz súlyos lockdown emiatt, de ez nem a szerencsén múlik, hanem rajtunk, azon a 3 millión főleg, aki még nem vett fel oltást. - Zacher Gábor egy toxikológus. Nem virológus és nem járványügyi szakértő. Ha virológusokra hivatkozna a megnyilvánulásaikor, jóval hitelesebb lenne a mondandója, de mivel saját magára hivatkozik, így ne csodálkozzon, ha sokan nem hisznek neki. Az ismertségét ego nélkül kellene az emberek elérésére használnia, úgy jobban célba érne az üzenet. - Felnőttek számára az oltás kvázi nulla kockázatú. Bizonyos speciális eseteket leszámítva nem tudom megérteni, hogy miért nem oltatják be magukat három millióan. Sajnos nem csak a maguk életével szórakoznak, hanem a kölkömével is, aki számára nincsen oltás! Különösen érvényes ez azokra a tanár kollégáimra, és mindenki másra, akik gyerekekkel foglalkoznak úgy, hogy közben semmilyen védettséget nem szereztek, maszk nélkül járkálnak mindenhol, utaznak külföldre is, stb. Ez engem felháborít, dühössé tesz, mert tehetetlen vagyok, nem tudom igazán megvédeni a vírustól. - Franciaországban azon gondolkodnak, hogy kötelező legyen az oltás. Mi kuruc nép vagyunk, ezt nem szeretjük, de emberségesek is vagyunk és belátóak. Kérem, hogy oltassa be magát minél több honfitársam. A kölköm nevében külön köszönöm (én elvileg védett vagyok)! - Érdemes lenne nem keverni a politikát a víruskutatással és a járványüggyel. Az oltás nem rossz attól, hogy a kormány mondja, és a negyedik hullám nem lesz kevésbé veszélyes attól, hogy a libsi Zacher beszél róla. Amennyire tudunk, ragaszkodjunk tényekhez. - Nem tudom megérteni azokat, akiknek "elegük van". Van egy helyzet. Nem mi választottuk, de attól, hogy elegünk van belőle meg dühösek vagyunk miatta, még nem fog megszűnni. Továbbá mostmár gyakorlatilag nincsen semmilyen megkötés az életünkben a vírus miatt. Próbáljuk meg élvezni a nyarat, vigyázni a zsúfolt helyeken, és pár rutin dolgot megtartani az elmúlt másfél évből: gyakoribb kézmosás, archigiéné, és zsúfolt helyeken tegyünk fel maszkot néhány percre. - Ezen felül oltassuk be magunkat, és ösztönözzük a politikusainkat a részletesebb, hozzáférhetőbb, érthető tájékoztatásra.
zakar zoltán béla
2021. július 13. 21:39
......................
retsag
2021. július 13. 21:11
Megy a tök fölösleges fosatás.
teribari
2021. július 13. 19:48
nagyobbat mondok: mindmeghalunk :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!