Új történelmi sétával nyit a Budavári Palotanegyed

2021. május 03. 11:42

Újraindul a kulturális élet a budai Várban.

2021. május 03. 11:42
null

A Hauszmann-sztori címmel új, ingyenes kiállítás mutatja be a Budavári Palotanegyed újjászületését, a Budai Várséták keretében pedig egy látványos, föld alatti élménysétán vehetünk részt – írja a PestBuda.

Indul az élet

Május 4-étől újraindul az élet a Budavári Palotanegyedben, írják. Egy teljesen új, izgalmas tárlat mutatja be a Budavári Palotanegyed századfordulós és mai, nagyívű fejlesztéseit. A Hauszmann-sztori című kiállítás a Budavári Palota „A” épületében látogatható ingyenesen. „Multimédiás technológiával, a régmúlt felelevenítésével ismerhető meg a városrész fénykora, amikor a dualizmus időszakában Hauszmann Alajos építész újraálmodta a Királyi Palotát és környezetét” – közölte a Várkapitányság.

A közlemény szerint a fénykor mellett feltárulnak a világháborús pusztítások és az azt követő időszak tudatos rombolásai is. A tárlat a budai Vár mostani újjászületését, a Nemzeti Hauszmann Program keretében történő fejlesztéseket is bemutatja. A kiállítás keddtől vasárnapig 10-18 óráig látogatható, a nyitvatartási napokon ingyenes tárlatvezetés indul 13 és 15 órakor.

Élményséta

Mint írták, május első hetében indulnak újra a népszerű vezetett séták is, amelyek során a résztvevők a Vár történetét és titkait ismerhetik meg. A Budai Várséták keretében igazi különlegesség a Hájim öröksége című új élményséta, amely

a Várhegy zegzugos pincerendszerébe kalauzolja a látogatókat,

képeken, hangokon és illatokon keresztül idézi meg a középkorban virágzó zsidónegyed életét. A séta során megtekinthető Magyarország legrégebbi fennmaradt zsidó rituális fürdője. Közölték: a vezetett sétákra a budaivarsetak.jegy.hu oldalon lehet jegyet foglalni.

Kép forrása: Várkapitányság

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2021. május 03. 17:23
Az állibsi veresek,szivárványok ugkatnak,akik 50 év alatt 1 cserepet nem tettek a helyére. sic.
Akitlosz
2021. május 03. 15:52
A budai vár mint zsidónegyed. Megy ám a történelemhamisítás ezerrel a Mandiner részéről. :-(
zakar zoltán béla
2021. május 03. 13:56
nadáj ragáj
Walhalla
2021. május 03. 12:19
Csodálatos amit a Várban felújított a Fidesz ez alatt a 10 éve alatt. Lehet rinyálni mocskos libsik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!