Utcát neveznének el Raman Prataszevicsről Budapesten

2021. május 27. 16:57

Facebook-posztjában Székely Csaba író megjegyezte, hogy az ötlet nem eredeti, korábban Bukarest kapcsán javasolták, de úgy gondolja, érdemes lenne terjeszteni szerte Európában.

2021. május 27. 16:57
null

„Jó ötletnek tartanám, ha Budapest főpolgármestere és Óbuda polgármestere megváltoztatná az óbudai Virág Benedek utca nevét Raman Prataszevics utcára. Ott található ugyanis a Belarusz Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége. Így a nagykövetség minden hivatalos levelezése, minden boríték, minden email-aláírás viselné a bebörtönzött ellenzéki újságíró nevét, az ott dolgozó diplomatáknak pedig az összes névjegykártyáján szerepelne Raman Prataszevics neve” – írta ki Facebook-posztjában Székely Csaba. Az író megjegyezte, hogy az ötlet nem eredeti, korábban Bukarest kapcsán javasolták, de úgy gondolja, érdemes lenne terjeszteni szerte Európában.

A Facebook-posztot egy nap alatt több mint hétszázan megosztották, és több mint négyszázan lájkolták, bár a kezdeményezés akadályát képezi, hogy a hatályos jogszabályok szerint személyről csak halála után 5 évvel lehet közterületet elnevezni, kivéve, ha Budapest díszpolgára az illető. Több kommentelő is javasolja a belarusz újságíró díszpolgárrá avatását, hogy ezzel kerüljék ki a jogszabály korlátozásait. 

A kezdeményezés nem újkeletű, korábban Amerikában szerettek volna hasonló módon utcát elnevezni Dzsamal Hasogdzsí szaúdi újságíróról: 

 

 

Virág Benedek papköltő, (1775-ig Virág Ádám Ignác, Dióskál,1752 vagy 1754. augusztus 31. – Buda, Tabán, 1830. január 23.) tanár, költő, műfordító, történetíró, a magyar ódaköltészet első mestere volt. 

Fotó: Belarusz Nagykövetség, Budapest

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2021. június 01. 11:01
Nevezzünk el utcát, vagy teret Csorba Attiláról. Attila a gyurcsányi terror áldozata: A fiatalember először volt kint tüntetésen, a korábbi eseményeken nem vett részt, az egyetlen ép szemgolyóját ki kellett venni a sérülése miatt. A gumilövedék teljesen szétroncsolta a szemét, a szemgolyóját ki kellett venni, akinek az agyhártyája is megsérült és más sérüléseket is szenvedett, amelynek következtében az agyvíze is szivárogni kezdett. Olyan maradandó sérüléseket szenvedett és olyan kilátástalan helyzetbe került, elvesztette az állását, teljesen megvakult és állandó fájdalmai voltak, – amik miatt később az öngyilkosságba menekült.
kombinátor
2021. május 28. 18:33
és mi van azzal, hogy Prataszevics ukrán neonáci alakulatban szolgált és SS jelvényt hord(ott)?
nempolitizálok
2021. május 28. 18:10
Göncz után már semmin nem csodálkozom. Vissza kell nevezni, ahogy ezek eltakarodtak.
Gyéressy Károly
2021. május 28. 15:08
Az aktivista idiotizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!