Szemben a liberális fősodorral – átfogó elemzés készült az Orbán-kormányról

2021. április 21. 15:55

Miként lehetséges, hogy Magyarország a formális hatalmi erejéhez képest jóval nagyobb befolyással bír? Mitől tart Brüsszel? Tanulmányok és riportfilm készült az Orbán-kormány elmúlt 10 évéről.

2021. április 21. 15:55
null

„Újra naggyá teszik Magyarországot” elnevezéssel indított kutatási projektet az Alapjogokért Központ még bő egy évvel ezelőtt. Az „őszinteség, bátorság, büszkeség” jelszavak mentén a 2010-2020-as időszakot értékelő tanulmányok készültek, publikálás alatt áll egy könyv, és nemrégiben került ki egy riportfilm is, amelyben miniszterek, vezető politikusok beszélnek arról, ők hogyan látták a 2010 óta eltelt éveket – derült ki az Origo interjújából.

Őszinteség, bátorság, büszkeség

Molnár Balázs projektvezető elmondta, „már 2018-ban látszódott, hogy

Nem kizárólagosan, de erre mutat, hogy a kabinet demokratikus körülmények között egymás után háromszor is kétharmados felhatalmazást kapott.”

A projektvezető az elemzés felépítéséről szólva elmondta, „az »őszinteség« értelemszerűen a kormányzati ciklus elejéről szól, amikor a korábbi időszakkal szembenézett az Orbán-kormány. A »bátorság« című rész a kormányzás gerince. Nemcsak döntéshozatali szempontból, hanem a nagy ügyek tárgyalása (migráció, alaptörvény, bankadó, multiadó) mentén való eszmecsere szempontjából is. A harmadik pedig a »büszkeség«. Ennek van egy lelki mélysége is, mert vannak olyan eredmények, amiket nem lehet kizárólag szakpolitikai eszközökkel mérni. Ilyen a külhoni magyarok állampolgársága, a családpolitika, és a szimbolikus építkezések, mint például a Várnegyed teljes megújítása” – fejtette ki a szakértő.

Molnár Balázs<br>Fotó: Ficsor Márton
Molnár Balázs
Fotó: Ficsor Márton

Molnár Balázs: 2010 után dimenzióugrás történt

Szánthó Miklós elmondta, szerinte „2010 után dimenzióugrás történt, már ami a társadalom »habitusára" is hatással levő »politikacsinálást« illeti”. Mint az Alapjogokért Központ igazgatója fogalmazott: „sokszor illetik a mostani kormányzatot a túlzott konfliktusvállalás vádjával, és hogy folyamatosan »ügyeket« csinál, de mégis,

ha ki kellene valamit emelnem a mögöttünk hagyott immáron 11 évből, akkor az a stabilitás.”

Az Orbán-kormányt megelőző időszakokról szólva az igazgató elmondta: „ha összehasonlítom bármelyik korábbi kormányzati időszakkal, szembeötlő, hogy magát a »politikai rendet« nem kezdték ki a válságok. Nem kérdőjeleződött meg legitimitása, nincs taxisblokád, nincsenek országot megbénító sztrájkok, nincs békés tüntetőket kardlapozó rendőrterror vagy kisebbségi kormányzás.”

Szánthó emlékeztetett:

sokszor esünk abba a hibába, hogy ami adott, azt észre sem vesszük

– »ami van, az nincs« –, ezért érdemes szerintem végiggondolni, mekkora érték is a stabilitás, a társadalmi béke, és hogy a mostani járvány például nem egy legyengült immunrendszerű, hanem egy ütésálló országra tört rá.”

Szánthó Miklós<br>Fotó: Ficsor Márton
Szánthó Miklós
Fotó: Ficsor Márton

Szánthó Miklós: Magyarország a formális hatalmi erejéhez képest jóval nagyobb befolyással bír

Az Alapjogokért Központ igazgatója közölte azt is:

Magyarország a formális hatalmi erejéhez képest jóval nagyobb befolyással bír.

Mint fogalmazott: „annak hatása, hogy Magyarország szembeszállt a liberális fősodorral meghatározó társadalompolitikai kérdések kapcsán, nem áll meg a Kárpátok hegygerinceinél, és más kormányzatok számára is példát tud mutatni, legyen szó akár Európa keresztyén gyökereiről, migrációról vagy családról” – szögezte le.

Hozzátette:

és a végén tényleg kisül, hogy nemcsak liberális, de konzervatív vagy keresztyéndemokrácia is létezik.”

„Az Orbán-kormány nemcsak konfliktussokat vállal, eredményeket is elér”

Mint Molnár Balázs fogalmazott: hazánkban most „van egy hagyományos értékrendet valló kormány, ami szembefordul a kor főáramú gondolkodásával, és nemcsak konfliktusokat vállal, de eredményeket is elér.

Igenis fel lehet lépni a multik ellen, igenis meg lehet adóztatni a bankokat, fel lehet lépni a migráció ellen, és igenis lehet szerezni vakcinát.”

– szögezte le. A szakértő továbbá emlékeztetett: „az Orbán-kormány – egyedüliként az Európai Unióban – feltette és megválaszolta azt a kérdést, hogy ha jogi lehetőség van rá, akkor miért ne lehetne a világ más részeiből is vakcinát szerezni?”

„Amikor egy kis ország kiáll a jogaiért, és mások elkezdenek csatlakozni hozzá”

Hozzátette, a „világsajtóban sok esetben »érdemeinken felül« tárgyalnak minket, magyarokat, és mindez időnként nagyon komikus helyzetekhez vezethet.

Sokáig támadtak minket a vakcinabeszerzések miatt bizonyos országok sajtótermékei. Ma meg már nem is egy olyan tagállami kormány van, amely esetében arról szólnak a nyílt színi viták, hogy hogyan lehetne beszerezni orosz vakcinákat.”

idézte fel a szakértő. Majd hozzátette: „Sebastian Kurz esetében is nagyot változott a liberális sajtó véleménye, miután Oroszországgal tárgyalt az oltóanyagok beszerzéséről. Itt egy hagyományos történetről van szó, mégpedig arról, amikor egy kis ország kiáll a jogaiért, és mások elkezdenek csatlakozni hozzá.”

Az eredeti, teljes interjút ide kattintva tekintheti meg.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yndi
2021. április 27. 17:27
Szemben a liberális fősodorral, amelyik szerint nem kellene elkótyavetyélni ingyért állami vagyont, és pláne nem haveroknak, mert az a liberális fősodor szerint sikkasztás, az Orbán-kormány ingyen osztogatja a százmilliárdokat érő állami vagyont a haverok által felügyelt magánalapítványoknak.
Pelso j.
2021. április 21. 20:13
"Magyarország a formális hatalmi erejéhez képest jóval nagyobb befolyással bír." Megint a súlytalan arcoskodás, üzengetés valahova a nagy semmibe. A többi panel meg vagy lejárt és primitív, esetleg mindkettő.
figyelő4322
2021. április 21. 18:50
Ez is egy tényező lehet, az USA-ban legalábbis, persze jobboldali/ konzervatív polgárok között: AKIT Joe Biden, George Clooney, Hillary Clinton, és még sok más libernyák nem kedvel, AZ a személy rossz ember nem lehet. Több ilyen dicséretet hallottam az elmúlt néhány hónapban. Személyesen azoktól, akik tudják, hogy magyar vagyok. Az interneten pedig sok ilyen kommentet is lehetett olvasni olyanoktól is, akik az utóbbi időkig Magyarországnak legfeljebb a nevét ismerték. Tehát az ország sok embernél "felkerült a térképre!" És gyakran ez az első lépés mélyebb ismeretekhez!
Julismama2
2021. április 21. 18:32
Remélem hogy mindkettő legalább angol nyelven is elérhető. Úgy látom sokaknak fáj a tyúkszeme...........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!