Március végéig lehet benyújtani a bértámogatási kérelmeket a márciusi bérekre

2021. március 08. 13:33

A támogatás mértéke a bruttó bér 50 százaléka, de legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka, azaz havi bruttó 251 ezer 100 forint.

2021. március 08. 13:33

Már a koronavírus miatt márciusban zárásra kényszerült vállalkozások is elérhetik az ágazati bértámogatás iránti kérelmet a Foglalkoztatási Portálon – mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, a bértámogatást március 31-ig igényelhetik a főként kiskereskedelemben és egyéb szolgáltatások szektorban működő cégek dolgozóik munkahelyeinek megvédése érdekében.

Az ágazati bértámogatás a járványhelyzetben működésüket erőteljesen visszafogni, szüneteltetni kényszerülő szektorok vállalkozásainak talpon maradását szolgálja. A program indulása óta a turizmus-vendéglátásban és a szabadidős szolgáltatásokban tevékenykedők helyzetét javította munkavállalóik megtartása érdekében. A kormány a március 8-tól bezárásra kényszerülő szektorokra is kiterjeszti a támogatást, ezzel további mintegy 100 ezer ember munkahelyének megvédését segítve.

A program keretében a támogatás mértéke a bruttó bér 50 százaléka, de legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka, azaz havi bruttó 251 ezer100 forint. A munkaadó vállalja, hogy a munkavállaló részére munkabért fizet, és a munkaviszonyt április 30-ig felmondással vagy közös megegyezéssel nem szünteti meg. Bodó Sándor emlékeztetett arra, hogy a vállalkozásoknak a támogatás időtartama alatt járulékot sem kell fizetniük, így a bérköltségek mintegy kétharmadát az állam biztosítja. A kifizetések folyamatosak, a bértámogatást a kormányhivatalok előleg formájában utalják. A vállalkozásoknak eddig mintegy 45 milliárd forintot fizettek ki, a program közel 115 ezer munkahely megtartását teheti lehetővé.

A munkaadók a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályaihoz nyújthatják be az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelmeiket, amelyekhez a dolgozók munkaszerződését kell csatolni. A részletes pályázati kiírás a munka.hu oldalon található meg.

(MTI-OS)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
libbantkommunista
2021. március 08. 15:51
A támogatásból kimaradtak az egyszemélyes vállalkozások, fodrászok, műkörmösök stb. Nincsenek alkalmazottaik, viszont nem dolgozhatnak.
OberEnnsinnen
2021. március 08. 14:44
A DK-nál kiadták: nem szabad elfogadni semmiféle támogatást, mert az Orbánt erősíti. Így aztán ha Gyurcsány adná a támogatást, elfogadnák a főleg budapesti modern-progresszív köztársasági polgárok, sőt, még át is küldenék a pénzt a Gyurcsány miniszterelnök úr számlájára, hogy tudja segíteni a magyar embereket. De Orbántól, tőle nem kell...
kunfia
2021. március 08. 14:15
Tehát maximum 125550 ft ot térit. Ebből a munkavállaló 84119Ft jövedelemadót fizet,a munkáltató 42687et. Az összesen 126806. Azaz gyakorlatiklag Orbán nem ad semmit,csak elengedi az adót.(azt se teljesen) KamuViktor hazugsága az egész.
kunfia
2021. március 08. 14:14
Gyakorlatilag Orbán nem ad semmit,csak elengedi az adót. Ilyenkor valós segítséget várnak el a munkavállalók,legalább annak a felét,amit a rokonok kaptak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!