Új eszköz érkezhet márciustól a hatóság a bejelentés nélkül foglalkoztatókkal szemben

2021. február 22. 07:58

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány kiemelt célja a jogszerű foglalkoztatás elősegítése, a gazdaság további fehérítése.

2021. február 22. 07:58

A március elsejétől  hatályos törvénymódosítás felszámolhatja  a jogkövető vállalkozások versenyhátrányát, csökkentheti a munkavállalók kiszolgáltatottságát – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfői közleményében Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Idén tavasztól a jogsértésen ért munkaadók kötelesek lesznek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen legalább egy hónapra bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Hatékonyabb ellenőrzés

A foglalkoztatásra vonatkozó szabályok ellenőrzése rugalmasabbá  és hatékonyabbá válik. A jogszabályváltozások alapján a jövőben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság visszamenőlegesen biztosíthatja a bejelentés nélküli foglalkoztatásból elmaradt munkáltatói befizetéseket. Bodó Sándor kiemelte, hogy

a kormány 25 év után újítja meg a munkaügyi ellenőrzés szabályrendszerét.

A hatóság a jogsértés feltárását követően a kárt szenvedett munkavállaló legalább egy hónapra szóló bejelentésére kötelezheti a munkáltatót a mindenkori minimálbér mértékéig. Az intézkedés rendezi a munkából élők jogviszonyát, amivel több társadalombiztosítási ellátásra is jogosulttá válnak, és meghosszabbodik a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük.

Méltányosabbak a versenyviszonyok az új szabályozással

A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló törvénymódosítást az ITM javaslata alapján tavaly fogadta el az Országgyűlés. Az új rendelkezés megszüntetheti a jogszerűen foglalkoztató vállalkozások versenyhátrányát, hiszen a költségvetés és a munkavállalók kárára ügyeskedők elveszítik a bejelentés nélküli foglalkoztatásból származó, tisztességtelen előnyöket. A március elsejével életbe lépő előírás a versenytorzító hatások kiküszöbölése mellett fehéríti is a gazdaságot – hangsúlyoz.

(MTI)

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falfirka
2021. február 22. 13:32
a mandi valami hülyét vett fel szerkesztőnek. kinek a kije????????????
Nemaztmondták Feri!
2021. február 22. 10:49
Még nem illant el a hétvégi karanténszesz a címet fogalmazó gondolataiból. Egészségére! :))
MartyMcFly1985
2021. február 22. 09:21
Mire gondolt a költő? Új eszközzel élhet...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!