Müller Cecília: A brit mutáns miatt nő a megbetegedések száma

2021. február 14. 15:45

Az országos tiszti főorvos azt is elmondta, hogy a Magyarországon elérhető vakcinák a brit vírusmutáns ellen is védelmet nyújtanak.

2021. február 14. 15:45
null

„Nő a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, a növekedést feltehetően a vírus brit mutációjának magyarországi terjedése okozza” – mondta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának.

Müller Cecília ismertette, hogy Magyarországon eddig 69 esetben azonosították a brit mutánst, és jelenleg is 35 gyanús esetet vizsgálnak. A brit mutáns megbetegítőképessége és terjedési sebessége nagyobb: míg a tavaly megjelent koronavírussal fertőzöttek két-három embernek adják át a betegséget, a brit mutánssal fertőzöttek négynek – mondta, hozzátéve: emiatt elképzelhető, hogy ismét gyorsabban terjed majd a vírus.   

Az országos tisztifőorvos szerint a járványból a védőoltás a kivezető út, a védelmi intézkedéseket csak akkor lehet feloldani, ha elegendő mennyiségű oltóanyag lesz elérhető, és azzal elég embert oltanak be. „A Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, hatékonyak, és a brit vírusmutáns ellen is védelmet nyújtanak” – emelte ki.   

Hozzátette, hogy

a szakemberek minden bejelentetett mellékhatást kivizsgálnak.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az oltási terv szerint először a fertőzésnek leginkább kitetteket és a legvédtelenebbeket igyekeznek megvédeni, ezért az első körben az egészségügyi dolgozókat, a második körben pedig a szociális intézmények lakóit és dolgozóit oltották be. Utóbbiak oltása a hétvégén is tart: van, ahová először mennek ki oltani, de van, ahová már a második dózissal érkeznek – tette hozzá.   

Azt mondta: reméli, hogy hétről hétre egyre több vakcina lesz Magyarországon, és a gyártók – az oltóanyag hatásosságát újabb csoportokon megvizsgálva –, kiterjesztik, hogy kiknek adható be az adott vakcina.  „Magyarországon az oltóanyagot csak azok a célcsoportok kapják meg, amelyeket az adott vakcina vonatkozásában már vizsgáltak” – hangsúlyozta Müller Cecília. Ismételten felhívta a figyelmet arra: azt, hogy egy ember adott időben az oltást megkaphatja-e, mindig a kezelőorvos, az oltóorvos dönti el.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bálint József
2021. február 15. 07:54
A mutánsokról: https://www.virusinfok.hu/2020/12/27/b-1-1-7-rendkivuli-fenyegetes-vagy-csak-ujabb-fordulo-a-szokasos-remhirterjesztesben/ ill. https://corona-transition.org/ist-es-wahr-dass-die-neuen-covid-varianten-sehr-gefahrlich-sind
holder
2021. február 14. 19:42
Nem A "Ne viseljen maszkot ha nem beteg ! " kampányod miatt. Azért Már rég börtönben kéne lenned foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.
széki lassú
2021. február 14. 19:37
Vajon eszébe jutott valakinek a következő? A koronavírus információs vonal telefonos tájékoztatása szerint: a Pfizer és a Moderna-vakcinával a 60 év feletti krónikus betegeket és egészségeseket is oltják. Holott az egészségesek előtt le kellene oltani az összes krónikus beteget, mert ott van a legtöbb halálos áldozat, és utána oltani csak az egészségeseket. Miután így hamarabb érnének a 60 feletti krónikus csoport végére, a halálos áldozatok száma kevesebb lenne!
mákos lecsó
2021. február 14. 18:53
Ma még a brit mutáns miatt, aztán majd egy másik mutáns miatt. Menjetek az anyátokba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!