A Zsima szerint az ötvenes évek hangulata árad Heisler András leveléből

2021. január 06. 18:04

Közleményben tiltakozik a Zsima, amiért Heisler András körlevélben tudakolta meg: tagjai-e a Mazsihisz küldöttei más vallási közösségeknek, vagy sem.

2021. január 06. 18:04
null

Személyesen Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) az elnöke írt körlevelet, melyben megkéri a Mazsihisz küldötteit: jelezzék, ha más „vallási közösség” tagjai – írta meg a Neokohn.  A levél így fogalmaz:

„Az alapszabályunkban foglaltak miatt kérlek benneteket, hogy az alábbi nyilatkozatot szíveskedjetek visszaküldeni. A Mazsihisz Képviselőtestületének tagjaként ezúton nyilatkozom, hogy

    – más vallási közösségnek nem vagyok tajga

    – más vallási közösségnek is tagja vagyok.

A nyilatkozatban szereplő más vallási közösség lehet más vallási egyesület, más nyilvántartásba vett egyház (…)”.

A választ január 7-ig saját e-mail címére várja a Mazsihisz elnöke.

Tiltakozik a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (Zsima)

A Neokohn megírta: a Zsima tiltakozó nyilatkozata egyértelműnek veszi, hogy a Mazsihisz elnökének levele a Zsima tagjaira vonatkozik. Mint a nyilatkozat is tisztázza, a Mazsihisz alapszabályai szerint a hitközségi tagok csak más egyháznak nem lehetnek tagjai, egyesületeknek viszont igen.

Az eljárás miatt a nyilatkozat szerint „sajgón sejlik föl az ötvenes évek hátborzongató atmoszférája, amikor is zsidók vadásztak zsidókra”. A Zsima nyilatkozata szerint „jogbiztonságot” nyújt tagjainak, és jogi lépéseket helyez kilátásba, amennyiben „joghátrány” érné tagjait a Mazsihisz vagy más taghitközségek részéről.

A nyilatkozat szerint a Zsima „a neológia jövőjéért” dolgozik, és „a Sulchan Aruch talaján álló MAZSIHISZ-re szövetségeseként tekint, örömmel üdvözli a szervezet tagjait és munkavállalóit soraiban (…)”.

(Neokohn)

Fotó: MTI

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. január 08. 09:39
HÁÁÁJZLER TIPIKUS ÁVÓS KOMMUNISTA ZSIDÓ!!!
figyelő4322
2021. január 06. 23:00
Nem egészen értem ezeket a kategóriákat, amit a Mazsihisz állított fel. Ezek szerint lehetnek egy más SZERVEZET tagjai, de nem lehetnek más EGYHÁZ tagjai. Mit jelent itt a "más egyház?" Elvégre a Zsima tagok is zsidók. Vagy úgy vannak már ők is ezzel, mint pl. a Katolikus és mondjuk Kálvinista keresztények? Most már a zsidók is "vallásháborúban" gondolkodnak egymás ellen, mint a keresztények néhány évszázaddal előbb?
Newman
2021. január 06. 22:11
Listázni tilos!!! Kivéve....:))) Igazán kár, hogy még mindíg munkásőrök irányítják, a Magyarországi Zsidó Közösséget!!!
Szuverén maffiaállam
2021. január 06. 20:36
A Mazsihiszről tudom, hogy mi. A Zsimáról életemben nem hallottam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!