Visszakapja egykori tornyát a Levéltár

2020. december 26. 08:11

Az épületnek új szárnya is épül – az eredeti terveknek megfelelően.

2020. december 26. 08:11
null

Újabb történelmi épületet újul meg a budai várban – írja a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala.

A Várkapitányság a kormány döntése alapján visszaépíti a Magyar Nemzeti Levéltár Nándor utcai épületének tornyát. A torony még a második világháborúban szenvedett el sérülést, ezt követően a helyreállítás helyett 1945-ben az elbontás mellett döntöttek, felrobbantották.

A Nemzeti Hauszmann Program hírt adott arról is, hogy az eredeti terveknek megfelelően egy új szárnnyal is bővül a Levéltár: ezt az épületszárnyat az épület korabeli építésze, Pecz Samu tervezte, de az első világháborút követő pénzhiány miatt végül nem készült el. Az új épületrészben kap majd helyet a Magyar Nemzeti Levéltár látogatóközpontja és információs pontja. Egy új, rendezett parkot is kialakítanak majd az épület mellett.

A Nemzeti Hauszmann Program kiemeli:

„Egy hosszú évtizedek óta elhanyagolt, az emberek elől elzárt területet újítunk meg modern tartalommal,

de az eredeti környezethez illeszkedő külsővel a budai Vár kiemelt pontján.”

Kép: Nemzeti Hauszmann Program/Facebook

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miklos robert
2020. december 28. 13:42
Valóban a budavári plébániatemplom visszaépítése nemzeti szempontból fontosabb lenne, a levéltár jó így is.
Palepoli
2020. december 26. 20:15
Szenzációs hír.
nempolitizálok
2020. december 26. 19:49
Vajon ez is miért Orbánéknak jut eszébe ballibsik? Még a zsinagógafelújítások is Orbánékhoz kapcsolódnak, még arra sem voltatok képesek.
Bell & Sebastian
2020. december 26. 19:28
Esztergom annyira lekerült a térképről, hogy még az Alkotmánybíróság sem volt hajlandó odaköltözni. Az eszem megáll. A Regnum Marianum mellett. Mert annak az több volt, mint templom, egy mozgalom Magyarország keresztény feltámadásáért. Alighanem az utóbbi miatt nem szedték elő, állítólag az Egyház ugrált a legkevésbé örömében, amikor felvetődött a visszaépítés. (Putyin a helyi MOL -lal fizettette a ki a Megváltó Krisztust, ott is volt ellendrukker bőven, a moszkvai polgármesternek rá is ment a széke.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!