Elhunyt Bergendy István

2020. december 14. 14:36

A Liszt Ferenc-díjas zenész 81 éves volt.

2020. december 14. 14:36
null

Elhunyt Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője. A szaxofonos, klarinétos, zeneszerző 81 évesen halt meg, a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében – közölte a család az MTI-vel. A Bergendy zenekar az ötvenes évek végén alakult, az alapító nevét 1962-ben vette fel. A hetvenes évek első felében voltak a csúcson, amikor Demjén Ferenc (basszusgitár, ének, szövegíró) és Laczin Norbert (billentyűs hangszerek, zeneszerző) csatlakozásával a zenekar országszerte népszerű lett. Olyan slágerek fűződtek a nevükhöz, mint a Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem vagy az Iskolatáska.

Bergendy István szerezte a Süsü, a sárkány, a Futrinka utca és több más tévésorozat, valamint az Én táncolnék veled című televíziós tánciskola zenéjét, emellett musicaleket is írt. 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2011-ben kiemelkedő zenei és előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták.

(MTI)

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. december 17. 06:49
Kevesen tudják: Bergendy Pista "KÖZGÁZT" végzett, öccsével a "szintén zenész" Bergendy Péterrel együtt. És vasárnaponta a "KÖZGÁZ KLUB" menő hely VOLT, AZ AKKORI FIATALSÁG RÉSZÉRE--BERGENDY-ÉKKEL A SYRIUS-SAL--ORSZÁCZKY JACKIE-VEL, MAKA BÉLÁVAL-- A SCAMPOLÓ-VAL--KOMÁR LACIVAL, BAJTALÁÉKKAL.. AKKORIBAN JÁRTAK A KÖZGÁZRA: FREINREISZ PISTA. DRAHOTA ANDREA, KORDA GYÖRGYi MONDOM I-VEL(!!!) GYÖRGY(I), ÉS NEM GYÖRGY A KORDA VÁSÁRHELYI JÉGTÁNCOSPÁROS HÖLGY TAGJA.....
Krupp Skya
2020. december 15. 05:48
Egyszer együtt ültem vele, ez még a szocializmusban volt. Na nem kell rosszra gondolni, ez a Hungária Biztosító Társaság várójában volt. Valamikor még ilyen is volt, hogy Hungária Biztosító Társaság Beszélgetést kezdeményezett velem, megkérdezte miért vagy itt. -Belém jöttek hátulról -Én belém is. Aztán egyéb dolgokról is beszélgettünk. Isten nyugosztalja!
gallfec
2020. december 14. 20:54
Jó zenész volt. Isten nyugosztalja.
Bell & Sebastian
2020. december 14. 20:53
Mindig émelygek, amikor egy amerikai temetésen, mert manapság mi nem amerikai, jönnek a sztorizó rokonok. "Most mégis ezt teszem." A csapatom oszlopát mindig azzal húztam, hogy "nehéz a boldogságtól búcsút venni", mert fekete öves rajongója volt. Amikor felhívott, hogy neki itt a vége, mert műtét nélkül csak visszavarrták, sóbálvánnyá dermedve hallgattam másfél órát talpig beszappanozva. A végszó az volt, megelőzve a szokásost, hogy nem is, mert könnyű, ő rendet hagy maga után. Mindenki hagyjon rendet maga után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!