Szlávik: Sok gyógyultnál megfigyelhető krónikus fáradtság és poszttraumás stressz

2020. augusztus 18. 22:07

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa arról is beszélt, hogy a maszkhasználat elhanyagolása inkább a fiatalokra jellemző.

2020. augusztus 18. 22:07

„A koronavírusból felgyógyultak között sokaknál megfigyeltek krónikus fáradtság és poszttraumás stressz szindrómát” – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa kedd este az M1 aktuális csatornán.

Elmondta: az új fajta koronavírusnál a gyógyultak 20-25 százalékánál alakult ki krónikus fáradtság szindróma. Felidézte, hogy korábban két hasonló koronavírus-fertőzés volt a világon: a SARS és a MERS. A SARS-ból kigyógyult betegek nagy részénél nagyjából 3 év kellett, hogy a krónikus fáradtság szindrómából is kigyógyuljanak. A mostani, új típusú koronavírusnál a kórházban, intenzív osztályon kezelt betegek 10 százalékánál poszttraumás stressz szindróma is kialakult. „Ezt a magyar gyógyult betegeknél is megfigyelték” – tette hozzá.

Szlávik János kitért arra is, hogy a maszkhasználat elhanyagolása inkább a fiatalokra jellemző. „Fel kell hívni a figyelmüket, hogy nem is ők vannak veszélyben, hanem azok, akiket megfertőzhetnek” – hangsúlyozta. A főorvos szerint csökken a fegyelem, de azért sokan látják, hogy ezt a betegséget egyelőre csak maszkhasználattal, fertőtlenítéssel, távolságtartással, a karanténszabályok betartásával lehet megakadályozni.

(MTI)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mitadisten
2020. augusztus 19. 08:57
Sajnos az emberek nagy része nem jól hordja a maszkot, ez ugyanis orr- és szájmaszk. ha az orrát nem fedi el,semmit sem ér. Nem is beszélve azokról,akik az álluk alatt hordják..
illiberator
2020. augusztus 19. 07:19
Szlávik február végén: "ez egy barátságos vírus, nem kell tőle félni" (mindezt a sokkoló vuhani beszámolók után).
békalepcse
2020. augusztus 18. 23:43
Akit érdekel. https://youtu.be/2CcQfljMF2Q Magam nem vagyok feltétlen híve a maszknak, de megosztom veletek.
lilla
2020. augusztus 18. 22:47
... "ezt a betegséget egyelőre csak maszkhasználattal, fertőtlenítéssel, távolságtartással, a karanténszabályok betartásával lehet megakadályozni" Corona Fehlalarm? - Sky du Mont interviewt Prof. Dr. Sucharit Bhakdi https://youtu.be/PPT2Spw_EKY?t=487
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!