Müller Cecília: Továbbra is csak telefonos bejelentkezés után lehet orvoshoz menni

2020. május 19. 12:04

A kullancsok és a szúnyogok nem terjesztik a koronavírust, de ettől még veszélyesek.

2020. május 19. 12:04

Bár rendkívül kedvezőek a legutóbbi fertőzési adatok, meg kell tartanunk az éberségünket – fogalmazott Müller Cecília az Operatív Törzs (OT) tájékoztatóján. Az elmúlt 24 órában 21 új fertőzést regisztráltak, így a számuk összesen 3556. Öten haltak meg tegnap, az elhunytak száma 467, közülük 434-en 61 éven felüli voltak, 62 százalékuk pedig budapesti. Eddig 1412-en gyógyultak meg, 46 százalékuk fővárosi lakos, s 138 ezer 697 tesztet végeztek el. Az aktív betegek száma 1677, 45 százalékuk budapesti – sorolta a számokat az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a tegnapi egészségügyi nyitás következtében néhány intézményben tumultus alakult ki, ami nagyon helytelen, továbbra is telefonon be kell jelentkezni, s csak a megadott időpontra lehet elmenni a rendelőkbe.

Ezt körvetően a járványok terjesztő közegéről beszélt a tisztifőorvos. A koronavírus esetében ilyenről nem beszélhetünk, de a szabadidős tevékenységek miatt más veszélynek ki vagyunk téve. Ilyenek a szúnyogok, amelyekből 50 fajt ismerünk, de csak néhány terjeszt betegséget. Magyarországon elvétve már találtunk egzotikus, trópusi fajokat is, de ezek járványügyi kockázata elhanyagolható, nincs meg ugyanis az állatoknak a szükséges életterük. A „hazai” szúnyogaink, mint például a dalos szúnyog ugyan terjeszti a nyugat-nílusi lázt vagy a bőrférgességet, de Magyarországon ilyen betegséggel még nem találkoztak az orvosok. A szúnyogok ellen úgy lehet a legjobban védekezni, ha minél kevesebb lehetőséget adunk a szaporodásukra, megakadályozzuk, hogy álló, pangó víz jöhessen létre, ahova le tudják tenni a petéiket.

A kullancsok bakteriális eredetű Lyme-kórt és vírusos agyvelőgyulladást okozhatnak. Itt a legfontosabb, hogy a szabadtéri tartózkodás után azonnal ellenőrizzük a testünket, s ha találunk benne kullancsot, szedjük ki. Ekkor kicsi az esélye a megbetegedésnek, hiszen az állatok a megkapaszkodásuk után pár órával fecskendezik a szervezetünkbe a mérgező nedveiket.

Kiss Róbert az OT ügyeleti központjának a munkatársa május 21-én hatályba lépő határenyhítésekről számolt be. Horvátországba például már nemcsak az léphet be, akinek ingatlana vagy hajója van ott, hanem más méltányolható okból is, ilyen az orvosi ellátás, s a meglévő szállás. A magyar-osztrák határon lévő Zsira nyitva lesz reggel 5 és este 9 óra között.

A rendőr alezredes azt is elmondta, hogy hatósági házi karanténban 10 ezer 394-en vannak, közülük 806-an az elmúlt 24 órában kerültek oda. A rendőrök tegnap 31 magatartásszegést állapítottak meg.

(Mandiner)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basisolder
2020. május 19. 14:13
Édesanyám kontroll és vizsgálati időpontjai, márciusban és áprilisban lettek volna, melyek természetesen törlődtek, illetve egy nagyon várt fizikoterápiás kezelés. Három nyaki gerincsérv, két normál gerincsérv (3 porc már beszakadva illetve kivéve), mindkét térd szánkóprotézis. Többszörös elzáródások vastagbél traktusba, divertikulomok, melyek a vastagodás miatt gyakran elfertőződnek. Méh kivéve, húgyhólyagot tartó izmok elgyengülve, így éjszakai bevizelés. Kardiológiai problémák, illetve kellett volna egy teljes körű vizsgálat március végén. 72 éves! Május 4-e óta napi átlag 3-4 óra telefonálás, hogy mikor lesz bármiből időpont! 15 nap alatt egyetlen időpontunk sincs még vizsgálatra! Ez a magyar valóság!
Covy D.
2020. május 19. 13:31
A nyunyókákat hagyjuk otthon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!