Merkely: A PCR-teszt adatai nagyon jók, de a járványveszély nem múlt el

2020. május 14. 09:29

A mostani a legnyugodtabb szakasza a járványnak.

2020. május 14. 09:29

Nagyon jó adatokat kaptak az eddig elvégzett koronavírus-szűrésből, s ez már valószínűleg nem fog változni, de a járványveszély továbbra sem múlt el – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A rektor szerint a járvány egy esetleges második hullámát akkor kezelhetik könnyebben és jobban, ha most elegendő információhoz jutnak az elvégzett PCR-tesztekből. Ezért azt kérte, hogy a tesztre meghívottak közül mindenki próbáljon elmenni. Még néhány ezren vannak olyanok, akik nem jelentek meg – tette hozzá.

Hatottak a távolságtartásra és a higiéniára építő rendelkezések, így indokolt a szabályok enyhítése. Hozzátette, a tesztekkel nem csak országos, de regionális képet is kialakíthatnak, így tisztában lesznek azzal, hogy hol vannak azok a gócpontok, ahol a „parázs lángra kaphat”, és újabb megbetegedések lehetnek.

A németek, osztrákok és a visegrádiak jól viselték a krízist

Reménykedünk abban, hogy a nyáron újabb hullám nem érkezik (...), de ettől függetlenül az őszi időszak járványmentessége jelenleg nem biztosított” – mondta Merkely Béla, hozzátéve, az alatt az idő alatt, amit most nyertek, nagyon sok információt fel tudnak dogozni, amelyek hatékony kezelést hozhatnak. Az olasz és a magyar járványügyi helyzetet összehasonlítva Merkely Béla azt mondta, azokat  mennyiségében és minőségében is eltérnek egymástól: az olaszokat meglepte a járvány, amely próbára tette a helyi egészségügyet, míg Magyarországon később jelent meg a koronavírus, és nagyon gyors válaszokat adtak rá. Merkely Béla hozzátette, az olaszokhoz hasonlóan sokat szenvedtek a járványtól a spanyolok, a britek és a belgák is, viszonylag jól viselték a krízist a németek, az osztrákok és a visegrádi országok.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. május 14. 11:04
Ez a vizsgálat a megbúvó virushordozókat tudja talán felderíteni. A statisztikai adat -bármilyen nagyságú is, és bármennyire is tudományos- a vrus nem biztos hogy ezek alapján terjed. Az viszont egyértelmű ezen vizsgálat nélkül is hogy Magyarországon kezelték talán az egyik legjobb módszerrel a virusellenességet. Talán a mandi riportja alapján még ott Miláno környéki kinai közösségben kezelték ennél jobban a vírushelyzetet. Meglepő hogy abban a közösségben egyetlen halott sem volt annak ellenére hogy tőlük pár km-re mennyi sok halott lett a vírustól. Ha csak ezt az egyetlen esetet vizsgálnánk akkor érthető -vagy inkább érthetetlen- lenne ezen magyar vizsgálat eredménye...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!