Húsba vágó figyelmeztetés az egész emberiségnek

2020. május 06. 08:13

Olyan világra kellene törekedni, amely nem a pillanatnyi haszonról szól, hanem a fenntarthatóságról és a valós értékekről.

2020. május 06. 08:13
Ürge-Vorsatz Diána
Ürge-Vorsatz Diána

„Az elhúzó koronavírus-járvány egyre inkább egyértelművé teszi, hogy változtatni kell jelenlegi világunkon. Nem véletlen, hogy mind több kormány – köztük a magyar is – tudósokhoz fordul. Az a kérdés, hogy a fertőzés megállítása után miképpen lehetne zöldebbé tenni a gazdaságot.

Ha az emberiség nem érti meg, hogy nem lehet olyan mértékben veszélyeztetni a Föld biológiai sokféleséget és az állatok élőhelyeit, mint ahogy az utóbbi időben történt, akkor állandósulhatnak a világjárványok. Ha pedig a jövőben el szeretnénk kerülni az egyre gyakoribb pandémiákat, akkor gyökeresen változtatni kell az életünkön. Nemcsak pár hónapra, hanem örökre. Egyebek között erről is beszélt a Klubrádió Lég-Kondi című környezetvédelmi műsorában Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem, a CEU professzora, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) alelnöke.

Egyre több tudós vallja, hogy a klímaváltozás és a koronavírus okozói között megtalálható a természet- és környezetpusztítás, az ész nélküli utazgatás, a bolygó kizsigerelése. Ürge-Vorsatz emlékeztetett rá, hogy nagyjából négyhavonta jelenik meg egy-egy új fertőző betegség a világban. Nagy részükből – szerencsére – nem lesz járvány.

Ezeknek a betegségeknek azonban a háromnegyede állati eredetű. Az utóbbi évtizedek nagyobb járványai mind ilyenek voltak: az ebola- és a SARS-járvány, valamint a madár- és a sertés-influenza is. A különböző ökoszisztémák eléggé jó ellenálló képességgel rendelkeznek, míg a biológiai sokféleség megfogyatkozása drámai módon csökkenti ezt a képességet, ami természetesen elősegíti a betegségek, illetve a kártevők terjedését. A korábbi járványokat szerencsésen megállítottuk, az új koronavírus esetében ez nem sikerült, aminek a következményei jelenleg világszerte láthatók. A professzor szerint a koronavírus húsba vágó figyelmeztetés az egész emberiségnek, és ezen muszáj elgondolkodni, mert ha nem tesszük, akkor a civilizációnkat sodorjuk végveszélybe.”

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2020. május 07. 07:03
EZt a nem pillanatnyi haszonra hajtást Soros papával meg tetszett beszélni? Hisz az egész életműve erre épül.
néhai Ch.Pilot
2020. május 06. 21:49
"... a klímaváltozás és a koronavírus okozói között megtalálható a természet- és környezetpusztítás, az ész nélküli utazgatás, a bolygó kizsigerelése." Egyik esetben sem ezek az okozói.
Krupp Skya
2020. május 06. 20:37
Már Gréczy Zsolt is megmondta a dolgoknak nem a haszomról kell szólnia hanem a faszomról.
akiaki
2020. május 06. 18:06
nagyon korrekt, egyenes hölgy, nézzetek utána!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!