A szkeptikusok méltatlankodnak

2020. május 26. 11:31

Kérik, hogy a Semmelweis Egyetem falai között ne foglalkozzanak áltudományokkal.

2020. május 26. 11:31

A Szkeptikus Társaság (SzT) Egyesület csalódottan értesült a 2020.05.15-én közzétett 1233/2020. (V.15.) Kormányhatározatról, mely szerint  a kormány 5,9 milliárd forintot fordít többek között a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) részleg bővítésére a Semmelweis Egyetemen (SE), szerepel a közleményükben.

Meggyőződésünk – írják –, hogy az ország egyik legnagyobb presztízsű orvostudományi központjához méltatlan annak falai között áltudományos, tudományosan megalapozatlan vagy bizonyítottan hatástalan módszereket alkalmazni. A HKO egyes módszereinek (pl. akupunktúra) objektív tudományos vizsgálata megállapította, hogy azok hatástalanok, illetve hatékonyságuk nem bizonyítható az elvégzett klinikai vizsgálatok silány minősége miatt.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete és az Európai Orvosi Akadémiák Szövetsége 2019-es nyilatkozatukban elítélik a HKO módszereinek legitimációját az orvosi diagnosztika és terápiák terén. Ezzel egyetértésben az SzT – melynek egyik célja a tudomány eredményeinek ismertetése és az áltudományos nézetek kritikája – kéri, hogy a SE falai között ne foglalkozzanak áltudományokkal, a HKO részleget szüntessék meg, illetve tegyék függetlenné ettől a nagy múltú intézménytől, fogalmaz a közlemény.

(MTI-OS)

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Besenyő István
2020. május 26. 18:08
Az összes csodadoktor az emberi reménykedést aknázza ki. Homeopátia, reflexológia, kínai orvoslás (ez tényleg az egyik legröhejesebb), csakra égetés, akupunktúra, preszopunktúra, mind gyógyulást ígér - ha minden jól megy - ha meg nem, akkor pardon. Az orvos legalább megmondja hogy nincs tovább, ha olyan a helyzet. A csodadokik sosem mondják, hogy vége, mindig azt mondják, hogy még van remény. Nem csoda, hogy pacientúrájuk jelentős része reményvesztett rákos beteg. És mint említettem: óriási ipar, rengeteg lóvé van benne. És ahol sok lóvé van ott előbb utóbb megjelenik az "elismertség" is.
Kanóc
2020. május 26. 16:36
https://www.youtube.com/watch?v=gbc_sp1nyHQ
Amondó
2020. május 26. 14:58
Miért szkeptikusok egyesek? Kell a kínai lóvé. Nemrég még amerikai "professzorok", régebben meg szovjet "tudósok" mondták meg a tutit. A bugris magyarnak meg az a dolga, hpgy tátott szájjal hallgassa a tévedhetetlen tudósokat.
Robur
2020. május 26. 12:53
A tetű orbán az áltudományokat támogatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!