Tisztifőorvos: Vérplazmával gyógyítanak egy beteget

2020. április 24. 12:07

Magyarországon elsőként tegnap adtak be koronavírusos betegnek olyan vérplazmát, amelyet már felgyógyult emberből nyertek – számolt be róla Müller Cecília.

2020. április 24. 12:07

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy három részletben jut hozzá ehhez az anyaghoz a beteg, tehát ma, illetve holnap folytatják a beavatkozást. Óriási előrelépésnek nevezte ezt a gyógyítási módot, s nagyon bízik benne, hogy eredményes lesz. „Itt valójában passzív immunizációról van szó – magyarázta –, ha valaki átesik a fertőzésen, akkor a szervezete ellenanyagot termel, s ezt kapja meg az új beteg, tehát nem várják meg, hogy az ő szervezet állítsa elő az ellenanyagot”. A módszer nem ismeretlen, évtizedek óta használják már más betegségek esetében.

Az országos tisztifőorvos azt is kijelentette, hogy megkeresik azokat, akik már átestek a fertőzésen, hiszen szükség van a vérplazmájukra, s megkérik őket, hogy emberbaráti szeretetből segítsenek a betegtársaikon, csatlakozzanak a kutatáshoz.

Az elmúlt 24 órában az igazoltan fertőzöttek száma 2383-ra nőtt, s meghalt 11 beteg, így összesen 250 ember halála hozható összefüggésbe a járvánnyal, 99 százalékuk idős volt – sorolta az adatokat Müller Cecília. Ami viszont örömteli, hogy 401-en meggyógyultak. Hatósági házi karanténban csaknem 11 ezren vannak, az elvégzett tesztek száma 58 ezer 251. Kórházban 877 embert ápolnak, közülük 61-en vannak lélegeztető készüléken. Bár az ő állapotuk nagyon súlyos, remény van arra, hogy közülük többen felépülnek, mert sok ilyen pozitív példa van már.

Arról is beszámolt a tisztifőorvos, hogy továbbra is zajlanak a kutatások szerte a világon, hogy mielőbb előállítsák az oltóanyagot. S szerinte Magyarország évtizedek óta előnyös helyzetben van a kötelező védőoltások bevezetése miatt, hiszen 12 fertőző megbetegedést lehet ezek segítségével megelőzni.

Hazánk részt vesz egy nemzetközi együttműködéssel zajló kutatásban is – mondta Müller Cecília. A Nemzeti Népegészségügyi Központ környezet-egészségügyi laborjának munkatársai holland és német kollégáik segítségével azt vizsgálják, hogy a környezetben milyen mértékben van jelen a vírus a betegek ürítésének következményeként. Ennek keretében Magyarországon elemzik a szennyvizeket, de eddig még nem mutattak ki bennük vírust.
Lakatos Tibor rendőrezredes, az Operatív Törzs Ügyeleti központjának a vezetője arról adott tájékoztatást, hogy a magyar-osztrák  külügyi egyeztetés eredményeként ma hajnaltól megnyitották a hegyeshalmi régi közúti határátkelőhelyet, amelyet a közelben lakók, a szomszédos országban dolgozók használhatnak munkavégzési céllal. Főleg a mezőgazdaságban dolgozóknak okozott problémát, hogy eddig zárva volt ez az átkelő, mert ők a gépjárműveikkel nem mehetnek fel az autópályára.

Arról is szólt a rendőrezredes, hogy ma több budapesti és vidéki kórházba  (a dél-pesti centrumkórházba, az országos rehabilitációs intézetbe, a Szent János kórházba, illetve Veszprémbe, Székesfehérvárra, Tatabányára, Ajkára, Szekszárdra) juttattak el védőfelszereléseket.

Lakatos Tibor végezetül arról beszélt, hogy jön a hétvége, a polgármesterek ismét felhatalmazást kapnak szigorúbb intézkedések bevezetésére. Majd felhívta a figyelmet, hogy ilyenkor kissé fegyelmezetlenebbek az emberek, de ismét nyomatékosította, hogy mindenki tartsa be az előírásokat.

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1istvan
2020. április 25. 00:03
ok :-D
1istvan
2020. április 24. 15:02
Nem is neked mondta, hogy feri. Szabadon idétett egy zsenitől. És egyúttal jelezte ha poén(od) volt, nem annyira jó.
péterx
2020. április 24. 13:42
Szerintem, ha hatásos a kezelés, fizetni is kellene a donorok számára, elvégre egy értékes hatóanyagot "szolgáltatnának".
llnnhegyi
2020. április 24. 13:26
DK nevű fertelmes liberalbolsevista párt a csodadoktoraival ( Kincses Gyula csodaorvos, László Imre csodaorvos, Komáromi Zoltán csodadoktor,Vágo Pittabá' nyugdíjasok vitus-táncosa) Gy Németh Erzsébet főpolgármester helyettes cinikus szociális pszichopata , Dobrev Klára maszkszakérto, Gyurcsany Ferenc alkoholista üzér összefogtak,hogy legyengitik Budapest népét! Pusztuljanak,minél többen! Karácsony Gergely megroggyant főpolgármester levezényli a posztkomenista határozatot! Mindet bíróság elé! Időközi választást Budapesten!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!