Kamatmentes és szabad felhasználású lesz a Diákhitel Plusz

2020. április 14. 10:08

Jelentős és kedvező változások lépnek életbe a diákhiteleknél.

2020. április 14. 10:08

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek és a hallgatókat is nagymértékben érintő munkaerőpiaci visszaesés pénzügyi hatásait enyhítendő, május 1-től december 31-ig az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt. Az új termék a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint, míg az innovációs és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén maximum 1.200.000 forintos összegben lesz elérhető. „Ezek az intézkedések is a járvány miatt kialakult gazdasági válságban bajba kerülő embereket támogatják, méghozzá olyan módon, hogy az a későbbiekben is segítse őket a munkaerőpiacon” – mondta az újításokkal kapcsolatban Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára. A Diákhitel Plusz bevezetésével egyidőben a Nyelvtanulási Diákhitelt megszüntetik. A mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.

A jogszabály-módosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a felsőoktatásban tanuló többszázezer hallgató május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350.000 forint értékben, továbbá meghosszabbítja június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét.

Külön döntést hozott a kormány a szabad felhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70.000 forintos keretének 150.000  forintra emeléséről 2020. augusztus 15-től. Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1.500.000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabad felhasználású diákhitelt igényelhetnek.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2020. április 15. 02:39
Egyezzünk meg legalább itt a Mandin, tisztelt ballib csőcselék: aki közületek fel szándékozza venni, az ne ócsárolja, jó?
my fair lédig
2020. április 14. 23:42
"Kamatmentes és szabad felhasználású lesz a Diákhitel Plusz" Az fasza. Elutazom a pénzből Vuhanba, ott már állitólag nincs koronavírus.
Nehidd El
2020. április 14. 10:38
Tordai: Miért nem az idült alkoholisták, drogosok, börtönlakók és hajléktalanok alapjövedelmére költik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!