Felújíthatják a romos kővágóörsi zsinagógát

2020. április 05. 18:59

A Balaton-felvidék legnagyobb, évtizedek óta elhagyatottan álló zsinagógája megmenekülhet az összedőléstől – írja a Nekohn.

2020. április 05. 18:59

„Helybéli lakosok és alapítványok számos alkalommal próbálkoztak már kimozdítani a holtpontról az épület ügyét – talán most végre sikerül. Az alapítvány 80 ezer eurót gyűjtött, amelyből sikerült megvásárolni az épületet. A vásárlást valamivel több, mint egy év alatt sikerült tető alá hozni. A különböző hatósági engedélyek beszerzése miatt az adásvétel csak ez év februárban vált jogerőssé” – írja a Neokohn.

A portál hozzáteszi: a Jewish Heritage portálnak Kelemen Csaba, Budapesten élő mérnök és vállalkozó nyilatkozott, aki a magyarországi Maccabi sportklubnak is tagja. Az alapítvány többi tagja is Budapesten élő zsidó, s úgy kötődnek Kővágóörshöz, hogy házuk van a Balaton-felvidéken.”

Mint írják: „Kelemen szerint a zsinagóga felújítása 400 ezer euróba kerülhet, ami jelenlegi árfolyamon 146 millió forint. Azonban a felújítás még kezdeti stádiumában tart, jelenleg mérnökök készítenek egy előzetes tanulmányt. Művészettörténészeket és történészeket is bevontak már a munkákba”.

Az eredeti, teljes cikket ide kattintva olvashatják.

Címlapkép: szombat.org

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. április 06. 13:20
Magánpénzből meg? Akkor hajrá! Így kell az összes templomot, nem pedig állami pénzen.
Marcus Crassus
2020. április 06. 11:31
Azért figyelitek ? :D Amikor a zsidók épületeit újítják(szvsz helyesen, tiszteletbe kell tartani az ő vallásukat is) fel akkor azért elmaradnak a ballib trollok.... Nincs az az invázió a részükről, mint a katolikus, keresztény egyházi cikkek alatt... nincs Istenkézés, felhőpapázás.. :)))
Vakfolt
2020. április 06. 10:40
Fel kéne simán újítani és mondjuk lehetne vágóhíd.
21 gramm
2020. április 06. 07:55
Egy épület felújítása önmagában , attól lehet pozitív, hogy az épület arra érdemes, vagy művészeti-építészeti értéke alapján, vagy történelmi szerepe teszi azt érdemessé, vagy harmadik esetben kulturális, közösségi, közösségmegtartó szerepe van. ( ilyen értelember egy 150 éves disznóól nem feltétlenül érdemes a felújításra, viszont egy közösseg identitasat hordozó épitmény igen.) Egy épülethez kötődő közösség szellemiségét megítélni meg akkor lehet, ha ismered a közösséget alkotó személyeket. Te ismered őket, hogy minősítesz, hogy kijelented, hogy " tapasztalat alapján ebben az esetben az negatív"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!