Tisztifőorvos: A gyógyászati segédeszközöket is könnyebb lesz felíratni, kiváltani

2020. április 29. 12:07

Kereken 300-ra nőtt a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma, az elmúlt 24 órában kilencen haltak meg – közölte az országos tisztifőorvos.

2020. április 29. 12:07

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy az elhunytak közül 278-an voltak 61 évesnél idősebbek, az ötvenes korosztályból tizenhárman, a negyvenesből heten haltak meg, s ketten a harmincas éveikben jártak. Az elmúlt 24 órában 78 új fertőzöttet regisztráltak, így összesen már 2727-an vannak. 983 beteg az ország 25 kórházában gyógyul, közülük ötvenen vannak lélegeztetőgépen, 536 ember már meggyógyult.

Müller Cecília arról is beszámolt, hogy zajlik az idősotthonok ellenőrzése, fertőtlenítése, ez utóbbit a katonák végzik, akik háromszáz intézményben már be is fejezték a munkát. Huszonhét intézményben van jelen a fertőzés, de nem mindenhol tömegesen, több helyen csak egy-egy esett fordul elő, ezeken a helyeken időben észrevették a bajt, s megtették a szükséges lépéseket a fertőzés elterjedésének a megakadályozására.

A tisztifőorvos bejelentette, hogy kormányrendelet nyomán a jövőben nemcsak a gyógyszereket, hanem a gyógyászati segédeszközöket is egyszerűbben, elektronikusan fel lehet íratni, és a beteg helyett más is kiválthatja a tajkártya és a lakcímkártya bemutatása után.

Rendvédelmi statisztikák

Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának a munkatársa közölte, hogy az elmúlt 24 órában 696 házi karantént rendeltek el, így a számuk meghaladta a tízezret. Ezzel összefüggésben tegnap 16 szabályszegés történt, összesen már 1325. A kijárási korlátozások megsértése miatt 1241 esetben intézkedtek a rendőrök, 559 esetben figyelmeztetést alkalmaztak, 371 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, s 311 feljelentést tettek.

A büntetőeljárások száma csaknem eléri a háromszázat, ebből 78-at rémhírterjesztés, 89-et csalás, 26-ot közveszéllyel fenyegetés, 17-et pedig járványügyi szabályok megsértése miatt kezdeményeztek.

A tájékoztató elején Gál Kristóf arról számolt be, hogy a koronavirus.gov.hu látogatottsága rendkívül magas, március eleje óta csaknem 167 millióan alkalommal nyitották meg a járványüggyel foglalkozó hivatalos honlapot, amit az ORFK szóvivője rendkívül örvendetesnek tart.

Mandiner

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2020. április 30. 18:01
"Miután feltöltöttük a készleteinket segítünk mindenkinek, akik erre rászorulnak..." - írod. Ha feltöltöttük, akkor miért jönnek még szállítmányok? Ha nem, akkor minek adunk a haveroknak? Nincs alkalmas repülőterük a kínai repülőgépek fogadására? A németek szopatnak minket, mi meg nyaljuk a seggüket az autóiparuk miatt, ugyanakkor támogatjuk a többieket!
Menhetten
2020. április 29. 14:44
Cilike legújabb aranyköpése: A diákok ne adjanak át csokit egymásnak, most szabad irigynek lenni. Soha nem is tudott értelmeset mondani. Ő úgy gondolja, van az a pénz, amiért megéri lejáratni magát... Legyen ez az ő baja. Ha több találkozás jön létre, akkor nő a fertőzések száma...mondja.. Akkor mégis minek kell az érettségi most!?
zazriveczazseni
2020. április 29. 13:27
https://444.hu/2020/04/28/videora-vette-az-oceanjarorol-hazatert-koronas-beteg-ahogy-letesztelik-mintha-borleszket-forgattak-volna
zazriveczazseni
2020. április 29. 13:16
Kár, hogy a sürgősségi osztályokon kevés a fertőtlenítő. Minek? A beteg úgy feldobja a talpát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!