Júliustól felszámolják az illegális szemétlerakókat

2020. február 19. 22:36

Vizsgálják a büntetési tételek szigorításának lehetőségét is.

2020. február 19. 22:36

Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét is kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is – hangzott el az M1 aktuális csatornán szerdán.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: ahhoz, hogy Magyarország tisztább, rendezettebb ország képét mutassa, fel kell számolni az illegális hulladéklerakatokat és meg kell szüntetni az újratermelődésüket. Meg kell vizsgálni, mely szabályokat kell módosítani ahhoz, hogy a hulladék illegális elhelyezése ellen még határozottabban és eredményesebben lehessen fellépni. Az új hulladékgazdálkodási hatóság feladata az lesz, hogy a jogszabályoknak érvényt szerezzen, minden jogkört megkap, ami eredményes működéséhez szükséges – mondta. Vizsgálják a büntetési tételek szigorításának lehetőségét is. Most is tilos szemetelni, illegális hulladékot lerakni – hangsúlyozta az államtitkár –, ha kiderül, ki tette, a hulladékot az elkövető költségére kell elszállítani. Van azonban felelőssége az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének és az önkormányzatoknak is – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. február 20. 19:48
Bár úgy legyen! Az erkölcs nélküliség megszüntetése a FÓ PONT, mely e kérdésben is alapvető! Rend, fegyelem, családi nevelés! Iskola...
írmag
2020. február 20. 12:22
A Budapest 2. kerületi Szemlőhegy utca egy része igencsak szemetes!
Kardinális
2020. február 20. 08:48
Csak remélni lehet, hogy a főváros és a főpolgármester is kapcsolódik a kormány akciótervéhez a maguk nagyszabású intézkedéssorozatával!
alter_ego
2020. február 20. 08:38
Némely vidék egészen elképesztően szemetes. Jó, ha összeszedik és eltüntetik, de mi lesz a sok évtizedes földdel betakart régi szemétlerakókkal? Például Dorogon a veszélyeshulladék égetővel szembeni földút végén, fent a hegytetőn is ez van, ráadásul a gyógyszergyár vagy húsz éve mellépakolt vagy ötven darab kétszáz literes hordó kékes-zöld színű vegyszer-bűzű fenetuggyamit, ami egy éven belül szétmarta a vaslemezt. Ez is előbb-utóbb le fog szivárogni a talajvízbe. Mi lesz akkor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!