Gyöngyöspata: nehezen forintosíthatók a személyiségi jogokat ért sérelmek

2020. február 15. 14:54

„A jog és a kötelezettség egységet alkot, vagyis az egyik nem létezik a másik nélkül” – mondta Cservák Csaba alkotmányjogász.

2020. február 15. 14:54

A személyiségi és alapjogokat ért sérelmek nehezen forintosíthatók – mondta Cservák Csaba alkotmányjogász a gyöngyöspatai iskolaügyről szombaton az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: az ügyben egyetért az alperes álláspontjával, miszerint a károkozás mibenlétét és mértékét nehezen lehet vizsgálni és mérni ilyen esetben. A személyiséget ért lelki sérelem vagy későbbi hátrányos helyzetbe süllyedés megalapozhatja, hogy a bíróság pénzben kifejezhető kártérítést ítéljen meg – mondta, megjegyezve, hogy a kártérítés roppant nehezen betájolható és megítélhető.

A jog és a kötelezettség egységet alkot

A műsorban elhangzott, hogy a felperesek között többen 100 órát is hiányoztak igazolatlanul az iskolából. Ezzel kapcsolatban a szakértő azt hangsúlyozta, hogy a jog és a kötelezettség egységet alkot, vagyis az egyik nem létezik a másik nélkül.

Az alkotmányjogász szerint nagyon tág vizekre vezető, kiemelendő kérdés az üggyel kapcsolatban, hogy ugyan az egyedi jogorvoslatoknak az érintettek jogsérelmét kell vizsgálnia, mégis – össztársadalmi szempontból – az emberek igazságérzetére is gondolni kell.

A bíróság tavaly szeptemberben jogerősen, szegregáció miatt a Gyöngyöspatán élő roma családok javára 100 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot, amelyeknek közös jogi képviselője sürgősségi kérelemmel fordul a Kúriához.

(MTI)

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
János bácsi
2020. február 16. 13:15
A bíróság forintosította. Adós fizess!
Kriszta67
2020. február 16. 09:17
Szerintem gyorsan kellene hozni egy új törvényt visszamenőleges hatállyal, hogy a kártékony cigánygyerekek kötelesek kártérítest fizetni az iskolákból elüldözött, tanulásban akadályozott áldozataiknak. Addig zárolni ezeket a pénzeket és aztán a valódi áldozatoknak adni.
Kriszta67
2020. február 16. 09:14
Mondjuk cseh atka pofája némelyik fotón olyan, hogy az ember elgondolkozik, lehet hogy mégis léteznek retipliánok.
koronaszepe
2020. február 16. 08:43
Azt nem lehet elégszer elmondani, hogy azon jogi kereteket, ami alapján a bíróság megállapítja a kártérítés jogosságát, a kártérítés mértékét a fideszes kétharmad alakította ilyenné, amilyen most.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!