Az Országos Vízügyi Főigazgatóság visszautasítja a WWF állításait

2020. február 11. 18:08

A WWF Magyarország véleménye nem más, mint megalapozatlan vádaskodás és a megfelelő szakértelem hiányában tett nyilatkozat – olvasható az OVF közleményében.

2020. február 11. 18:08

A Napi.hu hozta le a WWF-re hivatkozva, hogy szerintük védett erdőt pusztítottak el a Tiszánál. A környezetvédelmi szervezet szerint a vízügy kezelésében lévő, kilencven év körüli erdő kitermelése szabálytalanul zajlott és súlyosan természetkárosító hatása van. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közösségi oldalán cáfolta a cikk állításait. Mint írták: „A WWF Magyarország alaptalanul állítja, hogy a vízügy kezelésében lévő, 90 év körüli erdő kitermelése szabálytalanul zajlott le és súlyosan természetkárosító hatással bír”.

Hozzátették: „Az OVF és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csaknem két éves eljárás után kapta meg a szükséges engedélyeket, miután eleget tett az illetékes hatósági előírásoknak, helyszíni bejárásokkal, valamint egyeztetésekkel gondoskodott arról, hogy az erdőrészlet szakszerűen megújuljon, illetve a növekvő árvizek levezetése miatt szükséges gyepfelület kialakítása megtörténjen.”

A közleményben kitérnek arra is, hogy „a kivágott idős, puhafás állomány helyére facsemetéket ültetnek” – megjegyezve, hogy „annak érdekében, hogy a védett fajokban okozott kár a lehető legkisebb legyen, 2020. január 8-án a Nemzeti Park munkatársaival helyszíni bejárást tartottak. Az odús fatörzseket megjelölték azért, hogy azokat a jogszabály által előírt módon visszahagyják a területen”.

Az OVF továbbá nem ért egyet a WWF azon állításaival sem, hogy az árvizek levezetése egyszerűen megoldható az árvízi töltéseken kívül. Ez a kijelentés nem mérlegeli, hogy milyen következményekkel jár a művelt területek csökkenése, és az árvizek miatt milyen veszélynek van kitéve a lakosság, valamint a védett vagyoni érték. Az elmúlt 20 évben a Vásárhelyi Terv keretében épült tározók tapasztalatai alapján pontosan meghatározhatóak azok a helyszínek, ahol reálisan és gazdaságosan van lehetőség a hullámterek bővítésére – olvasható a közleményben.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kakambuki
2020. február 11. 22:42
"az árvizek levezetése egyszerűen megoldható az árvízi töltéseken kívül." A curvoasier életbe hogy én ezt eddig nem tudtam. Jó de akkor minek vannak a töltések, na meg az ártér? Nem ott, vagyis a töltések közötti mederben illetve ha szükséges akkor azzal együtt az ártérben kell(ene) elvezetni az árvizet? Hogy ezek ekkora szakemberek! Ennél már csak ma.háknak nagyobbak. Őrület!
Valodi
2020. február 11. 20:23
Még ennyi NERsevik ostobaságot.... Hogy merészelnek szembe menni Csányi MIZO Bonafarm KITE Pick SánDON jövőbeni üzletével? "... tartom, hogy az előttünk álló évszázad nagy üzlete az élelmiszer, az ásványvíz és az egészségügy...!" http://www.noltv.hu/video/5552.. azaz éhínség, ivóvízhiány, járványok... És ezt az üzletet rontanák az ilyen vízvisszatartó őrültek: http://emberestisza.blogspot.com/ Méghogy ami vizet tavasszal drága pénzen leengednek a Tiszán, az hiányzik nyáron..... majd öntözünk!
nemecsekerno_007
2020. február 11. 20:00
Ezt nem értem, most akkor mi igaz?!? Vajon a WWF fog helyesbíteni?!?!
olajfa1
2020. február 11. 18:58
A WWF menjen, és Szíriában meg Csád-ban ellenőrizgesse a fakivágásokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!