Szanyi igazat adott Orbán Viktornak

2020. január 13. 11:29

Összenő, ami összetartozik: megállapodást kötött az IGEN és a Szolidaritás.

2020. január 13. 11:29

Facebook-közvetítésben jelentették be az IGEN és a Székely Sándor vezette mozgalom összeborulását. A Szolidaritás vezetője elmondta, a két mozgalom együttműködése elindíthat valamit a baloldalon. Saját tevékenységével kapcsolatban elmondta, volt időszak, amikor rengeteget dolgoztak azon, hogy „az ország történetének új irányt szabjanak”, néha erőteljes hangú tüntetésekkel is. Kijelentette, szerinte sok helyen jelen vannak az országban.

A belpolitikai helyzetet elemezve kijelentette, az októberi „győzelem” után érdemben esélye lehet győzni 2022-ben az ellenzéknek, de úgy érzi, hiányzik egy erőteljes baloldali program az ellenzéki térfélen. Aláhúzta: abban hiátus van, hogy mit ajánlana az ellenzék Orbán Viktor helyett. Ennek első lépése az együttműködési megállapodás aláírása Szanyi Tibor mozgalmával.

Szanyi Tibor elmondta, hogy nyolc év előnyben van a Szolidaritás, de úgy véli, hogy mozgalmának, az IGEN-nek jövője van, a Szolidaritással pedig közös jövője. Úgy érzi: sokan nem találják meg a számukra megfelelő programot a baloldalon, ezért az igényeiket is figyelembe vették a baloldali alternatívájuk megalkotásánál. Kijelentette: szerinte ma Magyarországon nincs parlament, egy magyar Országgyűlés nevű intézmény van, de megelőlegezik a parlamenti együttműködést, mert úgy véli, egyszer lesz „parlament Magyarországon”. Aláhúzta, a munkájuk fókusza az emberekre fog irányulni.

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatójára utalva elmondta: igen, igaza volt a kormányfőnek, vállalják, hogy belül vörösek, kívül zöldek – jelentette ki, miközben rámutatott a két politikus előtt fekvő görögdinnye-metszetre.

Az aláírás a megszokotthoz képest rendhagyóra sikeredett, ugyanis a megállapodási papírok cseréje közben a következő párbeszéd hangzott el:

Székely: „Na most akkor Írjuk alá!”
Szanyi: „Igen, írjuk...”
Székely: „Írjuk. Esetleg egy ilyen...”
Szanyi: „Külön köszönöm, hogy összesen egy darab papír van, és nincsenek papírhalmazok, mert a papírmentes politika az eléggé fontos.”
Székely: „Hát spórolunk.”

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik